Barça verkoopt zijn eerste NFT voor $ 693.000 in New York
02 augustus 2022 
in Sport

Barça verkoopt zijn eerste NFT voor $ 693.000 in New York

FC Barcelona heeft vrijdag zijn eerste non-fungible token (NFT) verkocht bij veilinghuis Sotheby's in New York voor $ 693.000, inclusief commissies, aan de vooravond van de vriendschappelijke wedstrijd voor de club tegen de New York Red Bulls.
 De NFT's zijn digitale activa, beschikbaar voor fans over de hele wereld, die verschillende momenten van de club zullen reproduceren, via verschillende veilingen die gedurende het seizoen zullen worden gelanceerd. 

De eerste, getiteld 'In a Way, Immortal', herschept het mythische doelpunt van Johan Cruijff tegen Atlético, dat de geschiedenis in is gegaan als de 'vliegende Hollander'. Het roept het iconische doelpunt van Cruijff op tegen Atlético Madrid in Camp Nou in 1973, toen de Nederlander in de lucht werd geschorst en doelman Miguel Reina versloeg met een acrobatische beweging die de voetbalgeschiedenis inging. De koper van het stuk, wiens naam niet is bekendgemaakt, krijgt een speciale behandeling van Barcelona, met VIP-ervaringen en erkenning als Barça Digital Ambassador, aldus het team in een notitie. De koper kocht ook vier extra NFT's die elk een statische afbeelding bevatten van de geanimeerde versie die een iconisch moment van het beroemde doel vastlegt.

 Hoe NFT's de betrokkenheid van fans in de sportindustrie kunnen vergroten

Een blik op de vele manieren waarop niet-vervangbare tokens worden gebruikt om de betrokkenheid van fans in de sportsector te vergroten. Nonfungible tokens (NFT's) zijn enorm in populariteit gegroeid sinds de release van CryptoKitties in 2017, waarbij de sector naar verwachting in de komende twee jaar meer dan $ 800 miljard zal verplaatsen .

Enkele van de meest bekende gebruiksscenario's voor NFT's zijn foto-voor-proefprojecten zoals de Bored Ape Yacht Club en game-projecten om te verdienen . NFT's hebben ook de aandacht getrokken van de sportindustrie, met professionele sportcompetities die hun eigen platforms opzetten voor fans om in contact te komen met hun favoriete teams of spelers, maar dat zal later in dit verhaal worden besproken.

NFT's zijn unieke en niet-uitwisselbare stukjes code die op de blockchain zijn opgeslagen. Deze reeksen alfanumerieke code kunnen worden gekoppeld aan activa zoals illustraties of digitale en fysieke goederen. NFT's worden gemaakt via een proces dat bekend staat als minting, en makers kunnen een limiet stellen aan het aantal NFT's dat ze willen minten, waardoor er schaarste ontstaat.

Schaarste is een fenomeen dat altijd van toepassing is geweest op fysieke activa omdat ze fysiek zijn gebouwd met eindige bronnen. Er is echter nooit schaarste geweest bij digitale goederen, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gerepliceerd. NFT's hebben dit veranderd en we zien nu een groeiende markt voor verzamelobjecten in de digitale wereld.

 Hoe worden NFT's gebruikt voor betrokkenheid van fans?

Als het op sport aankomt, voelen fans zich zo sterk bij hun favoriete speler of teams dat ze op alle mogelijke manieren met hen omgaan. Betrokkenheid varieert van het kijken naar of het bijwonen van live games, het kopen van merchandise of het bijwonen van signeerevenementen. Fans willen dichter bij hun favoriete teams en spelers komen, wat sportteams en competities kansen biedt om extra inkomsten te genereren.

Vooral sportcompetities hebben de waarde van fanbetrokkenheid opgemerkt en zijn doorgegaan met het creëren van platforms waar fans digitale souvenirs kunnen kopen, bezitten en verhandelen. Een bekend voorbeeld is de NBA Top Shots NFT-marktplaats van de National Basketball League, waar fans basketbalvideoclips kunnen kopen, verkopen en verhandelen. Videoclips op het platform staan bekend als NBA Top Shot-momenten en elk toont een ander hoogtepunt van een basketbalwedstrijd. De marktplaats werd in 2020 gelanceerd als een joint venture tussen de NBA en Dapper Labs, de makers van CryptoKitties. Het genereerde binnen een jaar na de lancering meer dan $ 230 miljoen aan omzet .

Sommige videoclips worden verkocht in pakketten, vergelijkbaar met fysieke ruilkaarten zoals Pokémon en Yu-Gi-Oh. Er is ook een element van gamification met verschillende zeldzaamheidsniveaus, variërend van 'algemeen' tot 'legendarisch', een standaardsysteem in rollenspellen. De zeldzamere videoclips zullen eerder een hogere prijs opleveren dan de meer gebruikelijke hoogtepunten, waardoor hun waargenomen waarde als verzamelobject toeneemt.

 De NBA is niet de enige als het gaat om sportcompetities die hun eigen engagementplatforms bouwen. National Football League en de National Hockey League werken aan hun eigen NFT-platforms, terwijl Major League Baseball zijn NFT-marktplaats al heeft vrijgegeven.

Het zijn niet alleen sportcompetities die platformen voor fanbetrokkenheid hebben gebouwd - het concept blijkt populair te zijn bij niet-sportcompetities die de ruimte betreden. Fanzee is bijvoorbeeld een opkomend platform dat $ 2 miljoen heeft opgehaald om een marktplaats en ecosysteem te bouwen waar sportfans uitdagingen zoals quizzen en games kunnen voltooien om hun fanniveau te verhogen en NFT-verzamelobjecten te verhandelen.


Bron: https://cointelegraph.com/

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen