De 5 Mythes Van Mental Fitness -of- Wat is Mental Fitness Niet?
18 augustus 2021 

De 5 Mythes Van Mental Fitness -of- Wat is Mental Fitness Niet?

Mental Fitness, je hoort en ziet het overal, het buzzwoord van nu. Veel beschreven, maar niet altijd goed begrepen. Simpel gezegd betekent mental fitness het vermogen om succesvol om te gaan met veranderingen, teleurstellingen en moeilijkheden. Ook wel het rubberen bal effect; hoe hard de bal ook gegooid wordt, hij komt altijd weer terug.

Maar al is er in de laatste 3 jaar meer gepubliceerd dan in de laatste 30 jaar, toch zijn er nog een aantal misvattingen over Mental Fitness. En dat is zonde want dit kan er toe leiden dat je jezelf, of anderen, als minder mentaal fit ziet dan dat je eigenlijk bent. En dit terwijl je misschien al zo goed bezigt bent!

1 Ik heb het wel of ik heb het niet

Mental Fitness is geen aangeboren eigenschap die je wel of niet hebt.  Het kan worden opgesplitst in een aantal vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, empathie, emoties en optimisme. Mensen hebben sommigen wel en sommigen niet, of leunen meer op de een of de ander. Iemand die bijvoorbeeld goed is in problemen oplossen kan goed omgaan met een project vol onvoorziene ontwikkelingen. Maar kan bij negatieve feedback uit het veld geslagen zijn omdat hij moeite heeft zijn emoties te managen. Door Mental Fitness op te splitsen in verschillende competenties kom je erachter waar je al sterk bent en waar je nog verder kan ontwikkelen. Voor iedereen een eigen pad, maar allemaal hetzelfde resultaat; een betere mentale conditie.

2 Ik moet het alleen kunnen

Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar waarom zou dat ook betekenen dat je geen hulp van anderen mag inroepen? Het hebben van een netwerk dat je emotioneel ondersteunt vergroot je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Dit maakt je juist sterker om alleen je uitdagingen het hoofd te bieden. Als je het moeilijk hebt, ga hier dan niet in je eentje over zitten piekeren, maar gebruik de steun van anderen om je weg voorwaarts te vinden.

sports + vitality

3 Ik mag geen negatieve emoties hebben

Mentaal fit zijn betekent niet dat je een leven hebt zonder problemen en negatieve emoties. Het verschil zit hem er juist in dat mentaal fitte mensen hier anders mee omgaan. Er zullen altijd momenten zijn die je verdrietig, gefrustreerd of boos maken. Mentaal fit betekent dat je deze emoties herkent en daar effectief mee om weet te gaan. Niet door ze niet meer te willen voelen maar door daar iets anders tegen over te zetten. Zo kan bijvoorbeeld probleemoplossend vermogen helpen oplossingen te vinden en optimisme negatieve gevoelens balanceren door daar positieve gevoelens tegenover te zetten.

Ik moet meteen terug kunnen veren

Mental Fitness is geen constante. Niet iedere uitdaging is hetzelfde en ook jij bent geen dag hetzelfde. De ene keer zal het je makkelijker afgaan dan de andere keer. Wees niet teleurgesteld als het je een keer niet lukt om meteen een uitdaging het hoofd te bieden. Onderzoek wat er aan de hand is, en probeer verschillende dingen uit. Zoals gezegd, je mentale conditie bestaat uit verschillende competenties. Kijk welke sterke competenties je kunnen helpen en welke je kunt ontwikkelen om hier sterker uit te komen. Experimenteer.

5 Mental Fitness is alleen nodig als er echt iets ergs gebeurt

Grote trauma’s komen niet veel voor in een mensenleven. Je mentale conditie versterken lijkt tijdsverspilling als je niet eens weet of en wanneer het gebeurt. Maar in werkelijkheid zijn het de dagelijkse uitdagingen die aan onze fysieke en emotionele gezondheid knagen. Elke dag weer wordt gevraagd meer met minder te doen, werk en privé te balanceren, angst voor reorganisaties en baanverlies te doorstaan, kinderen heen en weer te brengen – om maar een paar dagelijkse verplichtingen te noemen. Mental fitness is niet alleen nodig voor rampspoed, maar helpt ons juist om beter om te gaan met de alledaagse stress. En dít is de sleutel tot onze gezondheid en prestatie.

Hoe Mentaal Fit Ben Jij?

We houden allemaal van verhalen over mensen die problemen de baas zijn geworden en daar succesvoller zijn uitgekomen. Alleen, het is belangrijk je te realiseren dat hun groei niet is ontstaan door het probleem dat ze voorgeschoteld hebben gekregen, maar door de manier waarop ze hier mee zijn omgegaan. En dit is Mental Fitness. Benieuwd naar je eigen conditie?

Doe De Test

Ga naar WOOSH5 en krijg voor € 9,95 een persoonlijk Mental Fitness Profiel en 5 dagen lang gratis toegang tot het online coaching platform. Proef wat werken aan je mentale conditie is.

Woosh5 is partner van Sports + Vitality en schrijft iedere maand een blog over mentale flexibiliteit en het opbouwen van veerkracht.

Woosh5 is een online platform voor het opbouwen van veerkracht. Het is ontworpen voor individuele gebruikers, maar ook voor de organisaties waarin zij werken. Er wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde oefeningen en persoonlijke e-coaching om het zelfbewustzijn, het zelfvertrouwen en de veerkracht van medewerkers te vergroten. Organisaties kunnen door middel van de nieuwste analysemethodes zorgen dat de Woosh5 programma’s optimaal ingezet worden, voor maximale impact en meetbare, blijvende resultaten

Over de schrijver
Chief Coaching & Content Officer, Co-founder Yolanda is de mede-oprichter van WOOSH5 op basis van haar jarenlange ervaring in het coachen van managers op het verhogen van hun veerkracht. Als Chief Coaching & Content Officer is ze verantwoordelijk voor de het opleiden en certificeren van onze coaches, het curriculum en assessment, en de content ontwikkeling en uitvoering van onze producten en diensten. Yolanda heeft een succesvol HR en Coaching track record en is er van overtuigd dat veerkracht ontwikkeling een must is voor de 21e eeuw. Voorafgaand aan WOOSH5 bekleedde Yolanda professionele en managementfuncties bij Philips, ICI, GITP en Shell / Montell. Ze schreef verschillende best-sellers over zelfontplooiing en veerkracht. Yolanda is afgestudeerd in Arbeids & Organisatie Psychologie en is een internationaal geregistreerde e-coach.
Reactie plaatsen