INSPIRATIEREIS DENEMARKEN

ontdek de sport en beweeggeheimen van Denemarken

00
dagen
00
uren
00
minuten
00
seconden

Ga je mee naar Denemarken van 25 t/m 29 september?

Als er een land is dat je als sport stakeholder zeker moet bezoeken, dan is het Denemarken. Binnen het sport en beweegdomein zijn ze een ware koploper. Niet alleen architectonisch maar ook conceptueel zijn zij toonaangevend. Sports Vitality neemt je van 25 september t/m 29 september 2022 mee naar Denemarken. We verkennen Jutland en Funen per bus, ontmoeten sportvertegenwoordigers, bezoeken projecten, ontmoeten startups en zijn te gast bij sportaccommodaties. Ook zijn we een dag te gast op het Deense sportcongres. 

Deze reis is met name bedoeld voor ambtenaren en wethouders van gemeenten, samenwerkingsverbanden, provincies, rijksoverheden evenals medewerkers van hogescholen en universiteiten uit België en Nederland. Ook het bedrijfsleven of anderszins is uitgenodigd deel te nemen. Startups krijgen de mogelijkheid om zichzelf te presenteren voor Deense stakeholders.


DOELEN

+ Je bevordert en verstevigt de contacten tussen bedrijfsleven, onderwijs, overheid en sport uit de drie landen (BEL / DEN / NED).

+ Je doet buitengewone kennis op van het sport en beweegaanbod en hoe dit tot stand is gekomen, van planvorming tot en met realisatie en exploitatie.

+ Je leert hoe de Denen (integraal) samenwerken bij het opstellen van omgevingsplannen en de gebieden herontwikkelen. Je ervaart hoe de Denen invulling geven aan de openbare ruimte.

+ Je leert hoe de Denen omgaan met onder andere duurzaamheid, inclusie, urban sports en vitaliteit. Ook de effecten van corona worden uitgebreid toegelicht.


PROGRAMMA

Er kunnen in het programma nog kleine wijzigingen voorkomen. (laatste update: 14 september 2022). Alle dagen verblijven we in Hotel Kolding in Kolding. Naast de mogelijkheid om met de bus mee te gaan, kan je ook vliegen vanuit Amsterdam naar Billund. Vanuit Billund Airport zijn rechtstreekse verbindingen met onder andere Aarhus (29 sept terugreis) en Kolding (25 sept heenreis). Een eenmalige transfer tussen Billund en Kolding (vlucht KL1349) is mogelijk.


ZONDAG 25 SEPTEMBER

08:00   Vertrek per bus vanaf Sport Vlaanderen Brasschaat

08:30   Ontvangst Sports Vitality Hub Breda met koffie en thee

09:00   Vertrek per bus vanaf Sports Vitality Hub Breda

09:00   Vertrek per bus vanaf locatie Carpoolplaats Geertruidenberg

09:55   Vertrek per bus vanaf locatie Amersfoort / Hoogland

12:30   Tussenstop lunch Dammer Berge

13:15   Vervolg

15:45   Tussenstop Holmmoor

16:15   Vervolg

18:30   Aankomst Vejen Sportscenter

19:00   Diner met officiële opening door Arno Hermans (rond 19:30)

19:45   "Exploitatie Vejen Sportscenter" inclusief rondleiding door Jakob Sander (directeur Vejen Sportscenter)  >>

In Denemarken staat het Vejen Sportscenter bekend als één van de meest toonaangevende accommodaties in het land. Het Vejen Sportscenter kent een regionale functie met meer dan 1.000.000 bezoekers per jaar. Vejen heeft zelf 10.000 inwoners. Het Vejen Sportscenter is opgezet middels een PPS-constructie en is qua exploitatie een leidend voorbeeld voor de Denen.

21:15   Bus naar Kolding

21:45   Inchecken Hotel Kolding

23:00   Bus transfer Billund Airport - Hotel Kolding (KL1349)


null


MAANDAG 26 SEPTEMBER

07:00   Ontbijt

07:50   Bus naar Esbjerg - Blue Water Dokken >>

Blue Water Dokken is een multifunctionele indoorarena in Esbjerg. De bekendste huurder is de dameshandbalclub Team Esbjerg, een van de Deense topteams, die ook regelmatig in Europees verband speelt en in 2014 de EHF Cup-finale bereikte. Naast handbal worden er ook andere indoorsporten en concerten georganiseerd.

09:00   Welkom door Ramón ten Hove (keeper Esbjerg FB) en ...... >>

Sinds 2021 staat Ramón ten Hove onder contract bij Esbjerg FB. Ramón doorliep als keeper de jeugdopleiding van Excelsior en Feyenoord. Bij Feyenoord zat hij steevast bij de selectie. In 2019 werd hij verhuurd aan FC Dordrecht en via Feyenoord verhuisde hij in 2021 naar Esbjerg. Daar is hij nu een vaste waarde onder de lat. Hoe vergaat het hem? En welke paralellen ziet hij tussen Denemarken en Nederland? Naast Ramón zal de assistent trainer van Esbjerg FB ook aansluiten. Deze voormalig Ajacied heet ook ons van harte welkom. 

09:15   "Gemeentelijk sportbeleid Esbjerg; uitdagingen aan de westkust" door Anna Bach Kristensen en Thomas Stub >>

Esbjerg kent een zeer vooruitstrevende gemeente. Op deze ochtend wordt hun sportbeleid toegelicht waar onder andere een aantal markante projecten de revue zal passeren. De gemeente behandelt onder andere de onderwerpen talentontwikkeling en topsport, Team Denmark overeenkomst en de ontwikkeling van sportieve omgevingen voor kinderen. Anna en Thomas nemen je mee naar de uitdagingen aan de westkust.

10:15   "Innovatief beheer van indoor en outdoor sportaccommodaties" door Jakob Lose (CEO Hallmonitor) >>

HallMonitor is toonaangevend in het monitoren van het gebruik van indoor en outdoor sportfaciliteiten. Hun oplossing wordt momenteel gebruikt in 45 Deense gemeenten. Als uitbreiding op het HallMonitor systeem hebben zij een softwareplatform gebouwd dat gegevens van HallMonitor, boekingssystemen en energiebeheersystemen verzamelt en weergeeft, waardoor unieke inzichten worden verkregen in verschillende data die relevant zijn voor onder andere overheidsinstanties.

10:45   Bus naar Maritime Center Esbjerg

11:00   "Maritime Center Esbjerg; duurzame ontmoetingsplek" inclusief rondleiding door Michael Ansager Jensen >>

Het Noorse Snøhetta heeft in samenwerking met het Deense architectenbureau, WERK Arkitekter, het nieuwe maritieme centrum (Lanternen) in Esbjerg ontworpen. Lanternen is een eerbetoon aan de maritieme traditie en is geïnspireerd door de geometrie en het vakmanschap van boten.  Het resultaat is een centrum gelegen in een nieuwe stedelijke uitbreiding van Esbjerg, met meerdere watersportclubs, bootopslag, trainingsfaciliteiten, een grote werkplaats en sociale functies. Duurzaamheid is een prominent uitgangspunt bij het ontwerp van Lanternen. Laat je je vooral verbazen.

12:15   Bus naar Blue Water Dokken

12:30   Lunch - Blue Water Dokken

13:00   Bus naar GAME Streetmekka Esbjerg

13:15   "GAME Streetmekka; sport als duurzame sociale verandering" inclusief rondleiding door Stine Paterek en Ahyan Can >>

GAME Streetmekka Esbjerg is een (urban) sport- en cultuurcentrum in een oud treindepot. Hier ontmoeten kinderen, jongeren en volwassenen elkaar. GAME is een top 150 NGO met bijna 20 jaar ervaring in het verlagen van de drempel naar de positieve sociale gemeenschappen van urban sport en cultuur. GAME is in 2002 opgericht in Denemarken met als missie duurzame sociale verandering te creëren door urban sports en cultuur. Samen met gelijkgestemde partners helpt GAME kinderen en jongeren uit kwetsbare gebieden en vluchtelingen. Naast het centrum in Esbjerg, zijn ze nog in andere Deense steden actief en in Ghana, Libanon, Noorwegen en Tunesië. 

14:45   Bus naar Haderslev

16:00   "Streetdome Haderslev; urban sports aan het water" inclusief rondleiding door Morten Burgdorf Bennetsen >>

Het duurde enkele jaren voordat de Street Dome de harten van de skaterscene veroverde, maar de Street Dome heeft nu de juiste balans gevonden tussen de verschillende leeftijdsgroepen en culturen in de urban sports scene. Ons bezoek aan een fascinerend gebouw aan het water biedt  nuttige inzichten over de 'do's en don'ts' bij het inspelen op de actieve omgeving. Morten beweert dat hij je in 30 minuten kan leren skaten, dus wees voorbereid.

17:00   Bus naar Vojens

17:15   "Regionale topsport samenwerking in dunbevolkte gebieden" door Kell Haugaard (marketing directeur SønderjyskElitesport A/S)  >>

Sønderjyske Elitesport A/S is een unieke vereniging van verschillende sporten in de meest zuidelijke regio van Denemarken (Sønderjylland). Zij  bouwen aan competitieve competitieclubs op professioneel niveau in de belangrijkste Deense teamsporten. De teams hebben één gemeenschappelijke identiteit en spelen in verschillende steden in de regio. Ze weten ook de grotere sponsors aan zich te binden en vinden steun vanuit de hele omgeving. SønderjyskE heeft vijf teams: voetbal, handbal (mannen en vrouwen), ijshockey en esport. De club is een naamloze vennootschap gebaseerd op samenwerking met lokale amateurclubs uit de hele regio. Op deze wijze worden onder andere talenten behouden. Leer ook welke positieve neveneffecten deze samenwerking oplevert. We ontmoeten SønderjyskE in het Frøs Arena Ice Stadium in Vojens, gebouwd in 2011 als een van de grootste ijsstadions in Denemarken. Vojens is een klein stadje met een historische traditie als een van de hotspots voor ijshockey in Denemarken.

18:30   Bus naar Vejen

19:10   Vrije tijd

20:00   Netwerkdiner "Vejen Konferencen"

Van 26 t/m 28 september vindt de Vejen Konferencen plaats. Het is de plek waar met name distributeurs, gemeenten, onderzoeksinstituten, startups en universiteiten elkaar ontmoeten. Op deze avond ontmoet je in een informele setting deze Deense sportstakeholders. Op basis van organisatie wordt een tafelindeling gemaakt zodat je met gelijkgestemden aan één tafel zit. Het diner vindt plaats in de Troldesalen, naast het sporthotel. 

22:30   Bus naar Hotel Kolding


null


DINSDAG 27 SEPTEMBER

07:15   Morning Run; ontdek Kolding  >>

Deze ochtend starten we voor de liefhebbers met een hardlooproute die ons langs 16 highlights van Kolding brengt. Vanaf het hotel lopen we om het Slotsø meer en maken nog een uitstapje naar het Legeparken. Deze route bedraagt ongeveer 3km, ideaal om je dag mee te starten. Daniel Kiikka en/of Mark van der Laan verzorgt de warming up.

07:45   Ontbijt

08:30   Bus naar Vejen

09:00   "Duurzame transitie in sport" excursie naar Solar A/S Denmark >>

Solar Danmark A/S heeft een focus op elektriciteit, sanitair, industrie, ventilatie en klimaat / energie. Ze nemen ons mee  in de wereld van energieoptimalisatie, groene transitie en hernieuwbare energie. Hun initiatieven zijn zowel relevant als inspirerend voor toekomstige sportfaciliteiten. 

10:30   Vejen Konferencen; ontmoet de Deense stakeholders >>

Deze dag bezoeken we de Vejen Konferencen / Branchedagen. Naast een overzichtelijke beursvloer met meer dan 100 standhouders, is er ook een inhoudelijk programma voor bedrijven, bonden en overheden. 

Onder andere Gemeente Antwerpen, Sport Vlaanderen en Sports + Vitality verzorgen een sessie tijdens het congres tussen 10:45 en 12:15. De overige deelnemers kunnen aansluiten of naar de beursvloer gaan. Na de lunch van 13:15 zijn er 1 op 1 sessie met de Deense stakeholders opgenomen. Deze ontmoetingssessie wordt gehouden in de speakers corner van 14:00 uur tot 15:00 uur. We ontmoeten de Denen verdeeld  over 5 statafels.   

Buiten het programma om ben je vrij om gebruik te maken van de sportvoorzieningen zoals het zwembad, de fitness en/of om een wandeling door het gebied te maken. 

15:30   Bus naar Kolding

16:00   Vrije tijd in Vejen of Kolding

19:00   Diner Johansens Kolding >>


null


WOENSDAG 28 SEPTEMBER

07:25   Morning Run

Deze ochtend starten we voor de liefhebbers met een hardlooproute om het Slotsø meer. Een andere route richting het fjord of de heuvels is ook mogelijk. De afgelegde afstand zal ongeveer 3km bedragen. Daniel Kiikka en/of Mark van der Laan verzorgt de warming up.

08:00   Ontbijt

08:40   Bus naar Kolding

09:00   "Kolding Trailcenter; ontmoetingsplek van de toekomst" inclusief rondleiding door Mona Bruun Enevoldsen >>

Probeer jij deze ochtend ook de langste Monkey Bar van Denemarken? Deze 33meter lange uitdaging is onderdeel van het Trailcenter in Kolding. Vanaf 2020 kan iedereen hier in de open lucht trainen. Het is een ideaal centrum als trainings-, ontmoetings- of startpunt voor de actieveling. Het centrum is daarnaast van alle gemakken voorzien zoals douches, toiletten, fietspomp en meer. Op de open zolder is er de mogelijkheid om yoga te beoefenen of met TRX-apparatuur op te stellen. In het omliggende heuvelachtige bos bevinden zich ook diverse trainingsobjecten. Meerdere verenigingen maken gebruik van de het Trailcenter.

10:15   Bus naar Nyborg

11:30   "Lokale Og Anlaegsfonden; waarom Denemarken koploper is" door Oliver Vanges en Ola Mattsson >>

Het LOA creëert de ontmoetingsplekken van de toekomst  die toegankelijk zijn, zinvol zijn en hun sporen nalaten. Als zelfsturende instelling, kennisinstelling en ontwikkelingsfonds valt het LOA onder auspiciën van het Deense Ministerie van Cultuur. Concreet ontwikkelen en adviseren zij bouwprojecten en fysieke voorzieningen binnen het sport-, outdoor- en culturele domein. Naast het creëren van de ontmoetingsplekken van de toekomst, verdelen zij jaarlijks ongeveer 11,5miljoen euro voor projecten. Ze tillen de projecten naar een hoger niveau. 

13:00   Lunch bij Remisen Nyborg

14:00   Bus naar Odense

14:30   "South Danish University - sports department" door Thomas Skovgaard en Lars Elbaek >>

De afdeling houdt zich bezig met onderzoek, innovatie en wetenschappelijke kennis op basis van studies van het menselijk lichaam, het bewegingsapparaat, sport, beweging, actief leven en beweging. Er wordt met name aandacht besteed aan lichaamsbeweging en lichaamsbeweging in de sport en aan gezondheidsbevordering, preventie, behandeling van ziekten en revalidatie, met inbegrip van culturele, politieke, psychologische en pedagogische aspecten van sport en lichaamsbeweging. Daarnaast vestigt zich op de campus de Deense voetbalinnovatie hub. 

15:45   "Athletics Exploratorium; naar een urban atletiek park" inclusief rondleiding door Maria Keinicke >>

Zoef als een bal in een flipperkast op hoge snelheid door een landschap van fysieke uitdagingen. De atletiekfaciliteit van de Universiteit vormt een glooiend terrein met gras, lupines en bomen. De klassieke sprints, worpen en sprongen worden  gecombineerd met onconventionele obstakels.  De afdeling Sportwetenschappen en Klinische Biomechanica gebruiken de faciliteit als een buitenlaboratorium en hebben testapparatuur, crossfit-elementen en een instructieruimte. Het is ook een open sportspeeltuin voor de omgeving. 

17:30   Bus naar centrum Odense

18:00   Walking tour Odense

18:30   Diner UBN Odense >>

21:00   Bus naar Kolding


null


DONDERDAG 29 SEPTEMBER

07:00   Ontbijt

07:40   Bus naar Lystrup

09:00   "Momentet; doorgroeien met de zwemvereniging" inclusief rondleiding door Camilla Jørgensen (CEO Lystrup Svømning) >>

We zijn op bezoek bij het nieuwe Lystrup Swimming and Activity Center, Momentet. Is het mogelijk om een zwemclub te hebben met 5.000 leden in een zwemgelegenheid met een traditioneel 25 meter bad in een doorsnee buitenwijk? Is het mogelijk dat deze zwemvereniging nu een eigen water- en activiteitenhuis ontwerpt en bouwt als aanvulling op de traditionele hal, met de ambitie om samen te werken met lokale kunstenaars en het ledental te laten groeien tot 7.000? Op 11 juni 2022 wordt  ‘Momentet’ geopend. Bij Momentet wordt gedacht aan nieuwe vormen van zwemmen, die aansluiten bij de specifieke behoeften van de huidige zwemmers en tegelijkertijd ruimte scheppen voor nieuwe doelgroepen. Ontdek met name hoe in Lystrup nieuwe doelgroepen worden gefaciliteerd en samenwerkingen worden aangegaan.

10:15   Bus naar Aarhus

10:30   "Kulturhus Bunkeren; nieuwe business modellen" inclusief rondleiding door Torben Dreier (projectleider) >>

Kulturhus Bunkeren, de verlaten voormalige Deense school voor journalistiek, wordt omgebouwd tot een levendige hub voor de lokale gemeenschap en is medegefinancierd door projectontwikkelaars in één van de grootste stedelijke ontwikkelingsgebieden in Aarhus. Leer hoe zij een nieuw samenwerkings- / businessmodel voor sport- en cultuur hebben geïntroduceerd. 

11:30   Lopen naar Vejlby/Risskov sportcentrum

12:00   Lunch

12:30   "Op naar 2.000.000 sporters per jaar in het Vejlby-Risskov sportcentrum" door Steffen Wich  >>

Het Vejlby-Risskov Idrætscenter staat aan de vooravond van een metamorfose. Het ontwikkelingsplan voor Vejlby – Risskov Idrætscenter is opgenomen als onderdeel van de sport en leisure strategie. De behoefte aan sportfaciliteiten neemt jaar na jaar toe wat in lijn is met de forse bevolkingsgroei. Binnen het project worden nieuwe voorzieningen op elkaar afgestemd en geoptimaliseerd. Het ontwikkelingsplan betreft ca. 50 hectare waarbij de stakeholders worden betrokken zoals verenigingen en gebruikers om tot een gemeenschappelijke visie te komen. 

Gastheer is Steffen Wich; hoofd van Elite Sport Aarhus, vice-voorzitter van het sportcomplex Vejlby-Risskov Hallen, voorzitter van de sportclub IK Skovbakken en basketbalclub Bakken Bears. Hij is ook net gekozen als lid van de gemeenteraad van Aarhus.

12:50   "Van hal #3 naar Champions League" door Michael Piloz >>

Bakken Bears is een Deense professionele basketbalclub uitkomend in de Basketligaen. Naast 20 kampioenschappen en 11 Deense bekers zijn zij een vaste waarde in Europese competities. Bakken Bears zijn drievoudig halve finalist van de FIBA Europe Cup. Michael Piloz is de General Manager van deze succesvolle basketbalclub.

13:05   Lopen naar Springcenter Aarhus

13:15   "Springcenter Aarhus als onderdeel van Vejlby-Risskov" door Lene Christiansen >>

Namens Springcenter Aarhus, onderdeel  van het Vejlby-Riiskov Idrætscenter, vertelt Lene Christiansen (CEO Springcenter Aarhus) over hun betrokkenheid bij het project. Zij dragen met een onconventioneel en inspirerend ontwerp bij aan de toekomst van het sportcentrum.

13:45   Bus naar Aarhus

14:00   "DGI huset; een sportremise met 9 verdiepingen" inclusief rondleiding door Lars Steen Pedersen  >>

Midden in het centrum van Aarhus bevindt zich het DGI Huset, gebouwd in een oude treinremise van de Deense Staatsspoorwegen. DGI ondersteunt, als Deense sport federatie, de amateursport. Dit centrum maakt onderdeel uit van hun organisatie wordt gerund als een sociale onderneming. Het centrum wordt aangevuld met een toekomstige gezondheids- en sporttoren van negen verdiepingen. Waar uitbreiding niet mogelijk is, gaan zij dus inbreiden. Lars Steen Pedersen is eindverantwoordelijke van dit centrum.

Lars Steen Pedersen, voorzitter DGI Huset Aarhus en privé-adviseur in sport en vrije tijd met een sterke staat van dienst in het ontwikkelen van succesvolle strategieën voor voorzieningen, lokale autoriteiten en sportaanbieders.

15:30   Bus

18:35   Diner in Hamburg

19:20   Bus

23:30   Aankomst Amersfoort

00:30   Aankomst Sports Vitality Hub Breda

01:00   Aankomst Sport Vlaanderen Brasschaat


null


KOSTEN EN VOORWAARDEN

Deze reis gaat door vanaf 15 aanmeldingen. We stellen het maximaal aantal deelnemers op 26. Mocht je deel willen nemen, hieronder staan de kosten en voorwaarden vermeld per persoon:

€ 2.545,- exclusief BTW als regulier tarief; aanmelden vanaf 10 september 2022.


De bovengenoemde prijzen zijn inclusief vervoer per bus, overnachtingen, ontbijt, lunch, excursies, meetings en congres en exclusief diners en lunch op zondag 25 september. Mocht je kiezen om met het vliegtuig te gaan, deze kosten zijn niet inbegrepen. Een eenmalige transfer tussen Billund en Kolding (vlucht KL1349) is mogelijk.


Wij hanteren het volgende restitutiebeleid voor afmelding aan de reis:

Voor 25 augustus: 100%

Voor 10 september: 50%

Na 10 september: 0%


INFORMATIE

Voor meer informatie, neem contact op met onze reisleider:

Arno Hermans - arno@sportsvitalityhub.com / +31 (0)6 22 528 705

Sports Vitality is de Denemarken specialist als het gaat om sport en bewegen. We stellen graag jouw reis samen op basis van jouw specifieke wensen. Onze reizen inspireren je en geven je energie om te leren van de best practices. We houden ons Deense netwerk actueel zodat we altijd het beste programma aanbieden. Neem contact op met Arno Hermans om de mogelijkheden en wensen te bespreken. 


DEELNEMERS

Bezettingsgraad inspiratiereis: 23/26 (88%) - 3 plaatsen beschikbaar

Gemeente Antwerpen

Gemeente Rotterdam

Hogeschool van Amsterdam

MOOIWERK Breda / Breda Actief

NHL Stenden Hogeschool

Sport2B

Sport Vlaanderen

Sportbedrijf Rotterdam

Stichting De Schroef Heusden