Een duurzame sport en sociale ontmoetingsplek aan het water
06 augustus 2022 

Een duurzame sport en sociale ontmoetingsplek aan het water

Het Noorse Snøhetta heeft in samenwerking met het Deense architectenbureau, WERK Arkitekter, het nieuwe maritieme centrum (Lanternen) in Esbjerg ontworpen. Lanternen is een eerbetoon aan de maritieme traditie en is geïnspireerd door de geometrie en het vakmanschap van boten.  Het resultaat is een centrum gelegen in een nieuwe stedelijke uitbreiding van Esbjerg, met meerdere watersportclubs, bootopslag, trainingsfaciliteiten, een grote werkplaats en sociale functies. Duurzaamheid is een prominent uitgangspunt bij het ontwerp van Lanternen.

Het doel van het ontwerp was om een gebouw te ontwikkelen dat een eigen unieke stedelijke ruimte creëert die zich onderscheidt van de stad erachter. Het nieuwe oriëntatiepunt aan de kust is zowel een maritiem als een levend centrum voor de gemeenschap langs de westkust van Denemarken. Het project, dat wordt voorgesteld als een stralende lantaarn in een zeer bijzonder landschap, zal de band tussen de stad en de zee versterken.


Het ronde gebouw, Lanternen genaamd, moet onderdak bieden aan verschillende watersportverenigingen, botenopslag, trainingsfaciliteiten, een werkplaats en sociale functies. Net als een vuurtoren zal de zeer open ontworpen constructie bezoekers toelaten om vanuit elke hoek binnen te komen en licht binnen te laten.


Het hart van het project is een terras op de eerste verdieping met twee grote perforaties die dienen om de werkplaats en de opslagruimten op de begane grond te verlichten. Het hart van het project is een verhoogd terras verbonden met de eerste verdieping, beschermd tegen het barre klimaat. 


Het voorgestelde centrum versterkt de promenade langs de kust en creëert een plek voor sociale en fysieke activiteiten die verbonden zijn met de zee. Het gebouw heeft een zeer open ontwerp, waardoor de bezoekers vanuit elke hoek kunnen binnenkomen, wat openheid en inclusiviteit mogelijk maakt. Het beschermt tegen het vaak intense Noordse weer en zal werken als een schuilplaats waar mensen samen kunnen komen om hun eigen gemeenschap te creëren.


Tijdens onze inspiratiereis van 25 t/m 29 september aanstaande brengen we een bezoek aan dit unieke centrum en worden we uitgebreid rondgeleid. Deze reis is met name bedoeld voor ambtenaren en wethouders van gemeenten, samenwerkingsverbanden, provincies, rijksoverheden evenals medewerkers van hogescholen en universiteiten uit België en Nederland. Ook het bedrijfsleven of anderszins is uitgenodigd deel te nemen. Startups krijgen de mogelijkheid om zichzelf te presenteren voor Deense stakeholders. 

Klik hier voor meer informatie over de inspiratiereis naar Denemarken>>>


Over de schrijver
"Most connected sportstech person in The Netherlands" / speaker future of sports / urban sports planning Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality BV. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.
Reactie plaatsen