Van boogschieten tot kanoën, skateboarden tot hockey, een jaar na de uitgestelde Olympische en Paralympische Spelen genieten de inwoners van Tokio al van een sportieve en architecturale erfenis die gebouwd is op de principes van "Verminderen, Hergebruiken en Recyclen". Vanaf het moment dat Tokio in 2013 werd geselecteerd als gaststad, maakten de organisatoren duidelijk dat ze wilden dat de Spelen de katalysator zouden zijn voor stedelijke vernieuwing in Tokio.
In overeenstemming met de strategische routekaart voor duurzaamheid van het IOC moeten Olympische gastheren maximaal gebruik maken van bestaande locaties en zo min mogelijk nieuw bouwen. Slechts acht van de 43 wedstrijdlocaties van Tokyo 2020 zijn nieuw gebouwd, tien waren tijdelijk en 25 waren al in gebruik. Historische sportfaciliteiten zoals de iconische Nippon Budokan - de spirituele thuisbasis van de Japanse vechtsporten - en het Yoyogi National Stadium, beroemd om zijn opvallende ontwerp en hangend dak, stonden naast gloednieuwe locaties zoals het Aquatic Centre, gebouwd met de nieuwste energiebesparende technologie.
Het nieuwe Olympisch Stadion werd zo ontworpen dat het zoveel mogelijk wind binnenliet om voor natuurlijke koeling te zorgen met behulp van reusachtige dakranden, geïnspireerd op de traditionele Japanse architectuur. Het Olympisch Dorp omvatte een gemeenschappelijk "dorpsplein" dat was opgebouwd uit 40.000 stukken duurzaam gewonnen Japanse cipres, ceder en lariks, die waren "geleend" van lokale overheden in het hele land en die al zijn teruggebracht om te worden gebruikt in lokale bouwprojecten, waaronder scholen en parken.
Zoals gebruikelijk werden de locaties na de Spelen gesloten om de aannemers de tijd te geven de tijdelijke structuren veilig te ontmantelen en te verwijderen. Maar slechts drie maanden na de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 werd het handboog veld van het Yumenoshima Park opnieuw opengesteld voor het publiek, met wedstrijden en "proefdagen" om mensen de kans te geven de sport voor het eerst uit te proberen. Het plein is ook open en biedt een plek voor rust en ontspanning.
Opnieuw In gebruik.......
Eerder dit jaar zijn nog drie andere sportterreinen opengegaan voor publiek gebruik. Niet ver van het stadscentrum blijkt de Sea Forest Waterway, waar op zonne-energie wordt geroeid en gekanood, nu al een populaire vrijetijds- en recreatieplek te zijn, en er zijn al internationale wedstrijden gepland. In het lopende begrotingsjaar wil de Sea Forest Waterway 70 evenementen organiseren waar mensen watersport kunnen beoefenen.
Aan de waterkant van de Tokyo Bay is ook het Oi Hockey Stadium met zijn opvallende blauwe speeloppervlak gemaakt van hernieuwbaar bioplastic polyethyleen opnieuw opengegaan voor publiek gebruik. Het is een van de weinige openbare hockeystadions in Japan en verwacht wordt dat de vraag naar de faciliteiten groot zal zijn aangezien het bestuursorgaan van de hockeysport ernaar streeft de sport populairder te maken en te promoten. Verwacht wordt dat ook andere veldsporten gebruik zullen maken van het complex met 15.000 zitplaatsen.
Ondertussen heeft het Kasai Canoe Slalom Centre - Japans eerste kunstmatige kanoslalombaan - al de nationale kampioenschappen gehouden en is het geopend voor scholen. De volledige heropening voor het publiek, inclusief rafting, zal samenvallen met de eerste verjaardag van de Spelen. Tegelijkertijd zal het Ariake Urban Sports Park - een openlucht sportfaciliteit die speciaal is gebouwd voor BMX, freestyle BMX en skateboarden - worden heropend tijdens een speciaal evenement met een aantal van de beste park- en street skateboarders in Japan.
Weg van de sportstadions zal het Olympisch Dorp van Tokyo 2020 - beroemd om zijn recycleerbare kartonnen bedden en waterstofenergiesysteem - binnenkort zijn eerste permanente bewoners verwelkomen. Na de Spelen zijn honderden arbeiders naar het terrein gekomen om het om te bouwen tot een complex met scholen, winkels, appartementen, restaurants en andere faciliteiten. De publiek-private ontwikkeling, die nu bekend staat als Harumi Flag, omvat wooncomplexen en commerciële voorzieningen, waaronder kinderdagverblijven, alsook welzijnsvoorzieningen voor bejaarden.
De waterstofvoorziening van het dorp - ondergronds aangelegd vanuit een nabijgelegen productiestation om te voorzien in warmte, warm water en licht in slaapzalen, cafetaria's en trainingsfaciliteiten voor 11.000 atleten - is gehandhaafd.
Het 18 hectare grote dorp, dat is gebouwd op een drooggelegd stuk land dat oorspronkelijk was bestemd voor de afgelaste Olympische Spelen van 1940, heeft aanzienlijke belangstelling gewekt. Zo'n 4 145 gerenoveerde appartementen zijn te koop in de voormalige accommodatieblokken voor atleten, en de ontwikkeling omvat ook een nieuw "multi-mobiliteitsstation" met een knooppunt voor openbaar vervoer, een gemeenschappelijk fietsplan en een haven. Ontwerp kenmerken zoals barrièrevrije toegang en rolstoelvriendelijke deuren zijn gehandhaafd. Veertigduizend vierkante meter - dat is 40% van het totale oppervlak - is bestemd voor groene ruimte. Geen wonder dus dat twee jaar voor de Spelen al zo'n 1.500 inwoners van Tokio te kennen hadden gegeven dat ze naar het complex wilden verhuizen.
Tokyo 2020 ging altijd over meer dan twee weken van sportieve prestaties. Vandaag bouwt de Tokyo Metropolitan Government (TMG) voort op de erfenis van de Spelen met een gezamenlijke inspanning om sportdeelname verder aan te moedigen en ervoor te zorgen dat de locaties zoveel mogelijk deelnemers aantrekken door hun potentieel voor sport en cultuur te maximaliseren.
"De Olympische Spelen van Tokio 2020 waren een overweldigend succes voor de atleten en het lokale en internationale publiek, ondanks de pandemie van het coronavirus," zei voorzitter Bach. "De Spelen creëerden ook een hoognodige erfenis voor hun gastheren, en hielpen de sportparticipatie in Tokio te verhogen. We feliciteren de TMG met deze fantastische prestatie en verwelkomen haar plan om op deze erfenis voort te bouwen door de sportactiviteiten in de stad verder te bevorderen."
Bron: olympics.com