Effectief communiceren = succesvol zijn
27 juli 2021 

Effectief communiceren = succesvol zijn

Afgelopen dagen heb ik met veel plezier en respect #TeamNL en dus de Olympische Spelen Tokyo 2020 gevolgd. Wat een topsport, wat een beelden, wat een emotie. Iedere dag vroeg uit je bed om er live bij te zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel alle samenvattingen zie van alle hoogtepunten, maar ook een aantal dieptepunten. Zoveel getraind en alles tot in perfectie voorbereid en dan nog kan het misgaan. Is het een inschattingsfout van de sporter zelf, is het overmacht van de tegenstander of is er sprake van miscommunicatie binnen het team? We vinden er (volgens de praatprogramma’s) weer van alles van. Ik vind het ontzettend sneu voor degene die zo hard hebben gedroomd, getraind er op dat moment net naast grijpen. Maar ja dat is ook topsport. In de sport zijn er legio voorbeelden te noemen als het gaat om een inschattingsfout en of miscommunicatie tussen sporter, sporters en (team)coaches, maar kun je deze ook op jezelf projecteren als ondernemer. Wanneer maakte jij een grove inschattingsfout of ging het mis in de communicatie? Durf je deze ook te benoemen en bespreekbaar te maken met anderen? Doe je het niet, wat zijn dan de gevolgen en kun je deze accepteren?


De vraag stellen wat het geheim van een gelukkig huwelijk is en, vaker wel dan niet, krijg je hetzelfde antwoord: goede communicatie. Hetzelfde geldt voor elke vorm van relatie, of het nu op school of op het werk is. Een goede communicatie is essentieel voor het succes van een team en onderneming.
Communicatie is alles; dit is een feit van het leven sinds de mens leerde praten. Het is van vitaal belang voor onze prestaties, en als het slecht wordt gedaan, draagt ​​het bij aan onze fouten. Communicatie stelt ons in staat om te groeien en te leren, waardoor we wijzer en effectiever worden, zodat we ons leven en onze relaties kunnen verbeteren.

Effectief communiceren
Natuurlijk denken we altijd dat we effectief communiceren. We denken dat onze boodschap glashelder is en dat het de luisteraar is die aandacht mist. Maar dat is vaak niet het geval en daarom is het zo belangrijk om bereid te zijn om te onderzoeken wat we precies zeggen en hoe we het zeggen. Gebrek aan communicatie of miscommunicatie kan ernstige en rampzalige gevolgen hebben, dus als je altijd aanneemt dat het de schuld van de ander is, zul je nooit je eigen vaardigheden verbeteren en zul je veel anders vermijdbare problemen ervaren.
Het gaat niet om ‘wat we zeggen en wat mensen begrijpen’, maar om ‘wat we zeggen en wat we denken te hebben gezegd’. Het is normaal om te geloven dat we effectief met elkaar omgaan, maar wat we zeggen en wat mensen horen is niet noodzakelijk hetzelfde.

Het is cruciaal om te begrijpen dat we de wereld allemaal op onze eigen persoonlijke manier ervaren. Dit vormt het beeld dat we hebben en gebruiken om met anderen te praten. Als we het beeld niet aanpassen om contact te maken met de mensen die we voor ons hebben, zullen we het heel moeilijk hebben om de boodschap over te brengen die we willen.

Communicatie binnen een bedrijf is als remolie voor het remsysteem van een auto. Duidelijke, effectieve interacties zorgen ervoor dat het bedrijf soepel blijft draaien. De methoden van hoe de organisatie werkt, hoe de organisatiedoelen te bereiken, hoe daar te komen en wat de werknemers moeten doen om de doelen te bereiken, moeten duidelijk en beknopt aan hen worden gecommuniceerd.

Zonder goede communicatie zullen je medewerkers echter moeite hebben om te weten hoe ze verder moeten en kunnen ze snel op drift raken. Dit gebrek aan samenhang kan frustratie en zelfs woede veroorzaken bij je personeel, omdat ze niet in staat zijn om hun doelen te bereiken en het vanaf dat moment snel bergafwaarts gaat. Simpel gezegd, miscommunicatie tussen werknemers en werkgevers leidt tot het faillissement van een bedrijf. Dus neem dit als een feit: je bereikt niets tenzij je leert effectief te communiceren.

Miscommunicatie met jezelf
Communicatie is de sleutel tot het overwinnen van twijfels en misverstanden. Het is belangrijk om andere mensen te laten weten waar je aan denkt en hen niet te laten gissen. Richt je bovendien op het zeggen van dingen op een directe maar plezierige manier. In plaats van te zeggen “Je begrijpt het niet”, zeg je “Laat me mezelf op een andere manier uitleggen.” Of in plaats van te zeggen “Je hebt het mis”, probeer je te zeggen “Laat me verduidelijken.” Het grootste deel van ons dagelijks leven wordt beïnvloed door miscommunicatie. Eerlijkheid is het beste beleid voor alles wat je doet; integriteit creëert karakter en definieert wie je bent. Kijk en begrijp met wie je praat: Zij zijn jou niet, ze zijn anders en hebben verschillende ervaringen gehad en hebben verschillende manieren geleerd om met elkaar om te gaan. Houd het simpel: Gebruik eenvoudige woorden, wees direct, wees bijna brutaal in wat je zegt, maar houd het netjes.

8 tips voor effectieve communicatie in je onderneming
1 Stel duidelijke doelen en verwachtingen
2 Stel verhelderende vragen
3 Prijs in het openbaar en geef je kritiek privé
4 Wees openhartig en eerlijk
5 Herhaal belangrijke berichten op verschillende manieren
6 Besteed aandacht aan wat je wilt zeggen, maar ook hoe je het wilt zeggen
7 Creëer een positieve sfeer
8 Gebruik technologie om uw communicatie overzichtelijker te maken
9 Ga altijd uit van positieve bedoelingen
10 maak notulen en archiveer alle afspraken

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen