Gezonde werkvloer: Hier denken ze aan je gezondheid
15 augustus 2022 

Gezonde werkvloer: Hier denken ze aan je gezondheid

Wat is een gezond bedrijf? Een bedrijfseconoom zal al snel verwijzen naar het nette bedrijfsresultaat. Om als bedrijf écht gezond te zijn, is het noodzakelijk om zorgvuldig om te gaan met je belangrijkste bedrijfskapitaal: de werknemer. 

Sta er niet raar van te kijken wanneer je eens binnenloopt bij het Bredase Yonego en daar dertig man rond de pooltafel treft. Rond de voetbaltafel kan ook. Het online marketingbureau heeft vitaliteit van het personeel hoog in het vaandel staan. 

Voor oprichter-directeur Joris Toonders is het niet meer dan logisch dat je er alles aan doet dat je personeel goed in het vel zit. ,,Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten.” Toonders gaat er daarbij vanuit dat zijn medewerkers prima zelf in staat zijn om te bepalen hoe zij hun werk het beste uit kunnen oefenen. ,,Ik zeg altijd: we zijn geen kinderdagverblijf voor volwassenen. Een negen tot vijf mentaliteit, waarbij je verplicht bent om vijf dagen per week op kantoor te zijn, is niet meer van deze tijd.” 

Gezonde bedrijfscultuur
De arbeidsmarkt is dermate krap dat een goed personeelsbeleid het verschil kan maken. ,,Als onze medewerkers zouden willen, zouden ze waarschijnlijk volgende week bij een ander bedrijf kunnen beginnen.” Als werkgever is het volgens Toonders in de eerste plaats belangrijk om te zorgen voor een gezonde bedrijfscultuur. Mensen vertrouwen geven staat daarbij op één. Daarnaast zijn er zaken die je als bedrijf in kunt regelen. ,,In 2006 hebben we partnerverlof ingevoerd na een bevalling. Het is toch raar dat wanneer je op maandag vader wordt, je op woensdag of donderdag alweer geacht wordt aan het werk te gaan. Wij hebben bepaald dat iemand vier weken doorbetaald verlof krijgt”.  Ter vergelijking; wettelijk geregeld dat partners per 2019 één week verlof krijgen, met de mogelijkheid vijf weken onbetaald verlof op te nemen. 


Verplicht 5 dagen op kantoor te zijn is niet meer van deze tijd (Joris Toonders: Yonego)


Sportief
Bij een winkel gespecialiseerd in sport, verwacht je haast dat het personeel zelf ook sportief is. En dat is ook zo. In elk geval wel bij Decathlon in Breda. En toch is er ook hier extra aandacht voor de vitaliteit van het personeel, wat verder gaat dan alleen de fysieke gezondheid. Vanaf het begin krijgen medewerkers bij ons een coach toegewezen. We zetten sterk in op persoonlijke ontwikkeling”, zegt locatiedirecteur Rodrigo Costa. ,,We bieden trainingen zoals; hoe ga je gesprekken aan, hoe benader je problemen en hoe geef en ontvang je feedback.” Maandelijks heeft Coasta als ‘leader’, zoals het binnen het bedrijf heet, een individueel gesprek met elk van zijn ‘decathleten’. Naast het maandelijks gesprek dat de medewerker met diens coach heeft. ,,Je kunt nooit alle uitval voorkomen. Maar door goed met elkaar in gesprek te blijven, kun je problemen wel vroegtijdig signaleren en kun je uitval in duur beperken.”

Tijd voor een 'Check-in'
En daar zul je volgens Costa tijd voor in moeten richten. ,,Neem deze zaterdag. Hoewel dat een drukke dag is, hebben we toch even een check-in gepland staan. Even een moment om met elkaar in gesprek te gaan over hoe het de afgelopen week is gegaan of waar mensen tegenaan zijn gelopen.” Een andere manier om de sfeer binnen het bedrijf optimaal te krijgen en te houden, is de onderlinge banden aan te halen. ,,We bieden maandelijks de gelegenheid om sámen te sporten, dat versterkt de onderlinge band. Je bent dan meer dan enkel collega’s.” 

Vitaliteitsmakelaar Marcel de Visser uit Breda, brengt bedrijven en aanbieders van vitaliteits- of gezondheidsdiensten bij elkaar. De benadering van bovengenoemde bedrijven verdient een pluim, vindt hij. ,,Als je wilt dat je personeel optimaal kan presteren, moet werk en privé in balans zijn. En die twee moeten daarnaast goed gescheiden zijn. Wat we vaak zien is dat de balans verstoord is. Ik ken bedrijven waar het bijna in het dna verweven zit dat je ook ’s avonds om 22.00 nog reageert op een mailtje of appje. Dan staan mensen dus vierentwintig uur per dag ‘aan’.  Dat kan en mag je niet van mensen verwachten. Daar zul je afspraken over moeten maken.” 

18 procent
Een veelgemaakte fout bij bedrijven die ‘iets willen doen aan de vitaliteit van de medewerkers’ is dat er gekeken wordt naar het aanbod, in plaats van te luisteren naar de behoefte van de medewerkers. ,,Een voorbeeld: sporters, die sporten vanzelf. Wanneer je als werkgever een gratis sportabonnement aanbiedt, dan is dat een leuk extraatje voor het deel van je personeel dat toch al sport. Gemiddeld is dat 18 procent. De vraag is echter wat je doet om de overige 82 procent in beweging te krijgen. En om als bedrijf vitaal te zijn, hoeft niet iedereen drie keer per week naar de sportschool.” Dat te lang te veel zitten niet goed is voor de mens, krijgt steeds meer aandacht. Maar er zullen stappen genomen moeten worden om mensen het vertrouwen te geven dat het ok is om af en toe uit je stoel te komen. Het plaatsen van een pool- of pingpongtafel is daarbij één van de mogelijkheden. In zijn eigen bedrijf plaatste hij er in elk geval eentje. ,,Ik heb wel eens zó een sollicitatiegesprek gevoerd”, zegt hij terwijl hij met zijn armen een tafeltenniswedstrijd uitbeeldt. ,,Maar het kan ook zijn dat er onder het personeel behoefte is aan een gezond aanbod in de bedrijfskantine. Of wat te denken van het inzetten van een slaapcursus? Mensen die in wisselende diensten werken kunnen daar enorm bij gebaat zijn.”  Ook de werktijdindeling zoals die bij Yonego gehanteerd wordt, is een goed voorbeeld.,, Je ziet vooral bij de jongere generatie dat de behoefte aan hybride werken groot is.” 

Gezonde Werkvloer Breda
Binnen de gemeente Breda start deze week de campagne waarbij bedrijfsvitaliteit centraal staat. Uit een samenwerking tussen Vitaal Breda, Vitaliteitsmakelaars, Sports Vitality Hub Breda en Breda Business, aansluitend op het lokaal preventieakkoord Breda, is de site gezondewerkvloerbreda.nl voortgekomen. Via deze site kunnen bedrijven een gratis vitaliteits-scan uit laten voeren. Deze scan kan het startpunt zijn op weg naar een gezonder bedrijf. 

Tekst: Martijn Schraven
Foto: Johan Wouters

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen