Goede Pitch helpt je in netwerk aan juiste contacten.
26 maart 2021 

Goede Pitch helpt je in netwerk aan juiste contacten.

Als ondernemer gooi je regelmatig een hengeltje uit in de vijver met potentiële opdrachtgevers. Natuurlijk ben je niet de enige hengelaar. Er zijn veel kapers op de kust. Sommige vissers wachten rustig af totdat hun dobber beweegt. Andere vissers gebruiken keer op keer hetzelfde smakeloze aas. Zelf kies ik bij elke netwerkbijeenkomst voor ander aas: de Elevator Pitch met plakkracht. Afgelopen weekend bestelde mijn dochtertje in een pannenkoekhuis een schatkistje als toetje. Automatisch dacht ik terug aan een netwerketentje bij het Veldhovens restaurant ‘The Fisherman’, vandaag precies twee jaar geleden.

Dubbele bodem

Tijdens het voorgerecht viste ik een klein schatkistje uit mijn binnenzak. De ogen van mijn tafelgenoten begonnen direct te fonkelen, toen ik van wal stak. “Waarom gebruik je een schatkistje bij je Elevator Pitch,” vroeg een drukwerkspecialist uit Eindhoven? Ik vertelde hem over het Happy Meal dat mijn zoontje en dochtertje bij McDonald’s hadden gekregen. In de kartonnen cadeaudoos zaten twee presentjes: een personage uit een Kuifje-film én de schatkist van Scharlaken Rackham. “Het kleine, plastic schatkistje bevat een dubbele bodem,” antwoordde ik. “Die dubbele bodem roept bij mij associaties op met ideeën die niet direct voor de hand liggen. Het schatkistje zelf staat symbool voor ons brein.”

Visserslatijn voor je Elevator Pitch of niet?

Natuurlijk ligt het voor de hand om in een visrestaurant in visserslatijn te praten over je onderscheidende vermogen als tekstschrijver. Veel tafelgenoten spelen die rol al met verve. Ik gooi het dus liever over een andere boeg. Bijvoorbeeld met een plastic schatkistje van McDonald’s als ruggensteuntje voor mijn Elevator Pitch. Het beste idee voor een metafoor ligt niet aan de oppervlakte, maar een of twee lagen dieper. Met creatief denken boor je die diepere lagen aan. Het is de kunst om in je eigen schatkistje de dubbele bodem te ontdekken. Met zo’n krachtige metafoor geef je zeggingskracht, verbeeldingskracht en plakkracht aan je liftpraatje. Of in andere bewoordingen: de elevator pitch is leuk om te vertellen, gemakkelijk te onthouden en eenvoudig om na te vertellen.

5 tips voor creativiteit

Voor een Elevator Pitch met plakkracht is creativiteit dus een essentiële bouwsteen. Om je creatief denken te stimuleren geef ik je graag 5 tips als inspiratie:

  • Creativiteit heeft tijd nodig: een goed idee kost 95 procent transpiratie en 5 procent inspiratie.
  • Durf jezelf te verwonderen; de kracht van een metafoor schuilt in de figuurlijke betekenis: schatkistje met dubbele bodem = brein.
  • Ideeën bedenken: eerst brainstormen en associëren, dan pas (be)oordelen.
  • De beste ideeën ontstaan op onverwachte plekken en ogenblikken: zorg dat je altijd pen en papier of een memorecorder bij de hand hebt.
  • Brainstorm in groepjes: alleen heb je tien ideeën, in vijftallen verzin je zo maar vijftig ideeën.

Heb je interesse om je pitch eventueel op te nemen op video/ We werken samen met het bedrijf Portretmakers en hebben een professionele studio voor opnames. Neem voor meer info contact met ons op via deze link.

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen