Hela hola, houd de moed erin

Onlangs mochten we in Breda de Sports Vitality Hub officieel openen. Na twee jaar waren we alweer toe aan ons derde pand. Door de pandemie konden we nu pas meerdere mensen ontvangen. En dat gebeurde ook. In februari 2020 werd een begin gemaakt met de hub en vanaf 1 april 2020 ontvingen we onze eerste ‘spelers’ (lees bedrijven). Vanaf dat moment is het aantal spelers doorgegroeid naar een volwaardige selectie. Sports Vitality groeit door naar meerdere Hubs. Maar het was geen makkelijke weg... 
In februari 2020 bezocht ik op de Archimedesstraat in Breda een groot leegstaand pand. Het was een tip van de REWIN West-Brabant in de zoektocht naar een kantoor voor de offline versie van uiteindelijk de Sports Vitality Hub. 

Bibliotheek met podium
Ik parkeerde mijn fiets voor het pand en via een grote poort werd ik binnen gelaten. Ik was volgens de verhuurder de eerste die mocht komen kijken. Daarmee had ik het eerste recht op een ruimte, althans dat vond ik. In het pand hadden onder andere gaming studenten van de BUAS gezeten en daarvoor Euretco. Tijdens de rondleiding heb ik bijna het gehele pand gezien totdat we stopten bij de voormalige bibliotheek, een halfronde ruimte met tapijt met een uitgang rechtstreeks naar buiten. Zou ik mezelf en een aantal bedrijven hier zien zitten? In deze bibliotheek was een podium gemaakt. Elektriciteit was er ook. Helaas geen verwarming, maar dat kan je oplossen met kacheltjes. Het was de enige ruimte in het pand die me kon bekoren. De voormalige leslokalen waren allemaal rechthoekig. Niet bijster inspirerend. Weet je wat, laat ik mijn interesse uitspreken en een paar foto’s maken. Dan kan ik die in ieder geval delen met een paar mensen waaronder Aswin Steenhof en Marcel de Visser. O ja, hoe lang kunnen we dan hier zitten? Goede vraag. 'Uiteindelijk wordt dit terrein herontwikkeld en gaat alles plat'. Het terrein ligt op steenworp afstand van het centraal station, dus het is zonde om het terrein niet te ontwikkelen. En wanneer gaat dit gebeuren? In 2020? Of in 2021? Het komend jaar zal je waarschijnlijk wel kunnen blijven zitten. Geruststellend of niet. Ik zag het als een kans. Ondertussen werden diverse kantoormeubels aangeschaft (niet altijd even arbotechnisch vriendelijk). En uiteraard mocht de koelkast en koffieapparaat niet ontbreken. Het werd verder aangekleed en met de kachels werd het ook nog aangenaam. In korte tijd sloot een aantal ondernemers aan die ook de potentie zagen van de Hub. En zelfs een heuse podcast studio werd gerealiseerd. In coronatijd kon uitbreiding plaatsvinden. En er kwamen mensen op bezoek. Pitches werden gedaan en zelfs het eerste event werd georganiseerd (Formula E). Dit was tevens het laatste event... 


Na slechts vijf maanden stonden we op straat. En nu?

Het was begin juli toen we te horen kregen dat de sloopvergunning was afgegeven. Op maandag 17 augustus 2020 zouden de sloopwerkzaamheden gaan starten. We werden vriendelijk verzocht om op 14 augustus alles kaal op te leveren. Na slechts vijf maanden stonden we op straat. En nu? 

Blijf positief 
Ons totale netwerk heeft uitstekend werk verricht en zag gelukkig ook de potentie van de Hub. Binnen twee weken hadden we twee bezichtigingen bij panden waar we konden groeien met bedrijven, events konden organiseren, ruimte was voor een podcast studio en minimaal 200 m² opslag konden bieden. Het werd een upgrade richting de Oosterhoutseweg in Breda. We verdubbelden onze vierkante meters tot 1.200. En elk bedrijf verhuisde mee. 31 juli 2020 werd alles een aantal kilometers verplaatst. Alle ondernemers hebben hier hun steentje aan bijgedragen. Niet alleen kantoormeubilair, ook voor het sloopbedrijf werd werk bespaard. Het pand ging immers toch tegen de vlakte. Op de Archimedesstraat hebben we vier maanden kunnen proefdraaien om uiteindelijk door te pakken naar de Oosterhoutseweg. Als je de Oosterhoutseweg 105 bezocht, hadden we de beschikking over vijf vergaderruimtes, een open space, een podcast studio, een groot magazijn en een grote tuin en patio. Daar de tuin en patio werden onderhouden, moesten we zelf 1200 m² op orde houden. Wie er rijdt er naar de Makro? O ja, de WC-rollen zijn bijna op. Wie neemt de stofzuiger ter hand? Hoe gaan we om met onze kachels die weer eens zorgden voor overbelasting van de stoppenkast? Hoe zorgen we dat we in de winter er warmpjes bij zitten? Een Hub runnen naast de reguliere werkzaamheden, het blijft een uitdaging. Ondanks alle uitdagingen bleven alle spelers ons trouw. Sterker nog, het aantal spelers breidde uit tijdens de pandemie. Nieuwe plannen werden gemaakt, een war room werd ingericht, de internetverbinding sterk verbeterd en er stond opeens een vaatwasser. We dachten niet eens meer aan het eerste pand. Dit was een upgrade. Steeds meer mensen vonden hun weg naar de Hub, tot aan de staatssecretaris. Studenten van de Avans Hogeschool hadden er college en deden projecten. We werden een erkend leerbedrijf voor het MBO. En de gemeente Breda wist ook regelmatig de Hub te vinden. Het was ook de introductie van Coffee Connect, elke tweede donderdag van de maand. Kop koffie om 09:00 uur en even met elkaar sparren over de uitdagingen. Eind december 2021 kregen we een mooie kans om de aankleding van de Hub sterk te verbeteren. Als er een kantoor in Eindhoven moet worden leeg geruimd en we mogen de spullen meenemen, dan moet je dit niet nalaten. Drie vrachtauto’s vol gingen van Eindhoven naar Breda. We werden verhuizers voor een dag. Banken, bureaus, lampen, stoelen, televisie, etc. werden ingeladen. We zeiden nog gekscherend tegen elkaar, als we nu te horen krijgen dat we er over een maand uit moeten, dat zou toch wat zijn. Alsof we mensen wakker hadden gemaakt. 

Op de laatste rit terug naar Breda ontvingen we een formele opzeggingsbrief van de pandeigenaar. Na 1,5 jaar mochten we weer op zoek gaan naar een pand
De laatste verhuizing 
Aangezien het Bredase netwerk ons goed gezind was, werden een aantal afspraken ingepland voor opnieuw een verhuizing. Binnen twee weken kregen we een rondleiding op de locatie Bergschot in Breda, direct aan de A27. Belangrijk was wel dat we uitzicht zouden krijgen op een langdurig verblijf. Het verhuizen van een Hub kost veel tijd en energie en leidt af van de dagelijkse werkzaamheden. Ook onze spelers namen we mee evenals de gemeente Breda. Video’s werden gemaakt om te laten zien en te reflecteren. Waar voelen we ons het beste bij in relatie tot de plannen en de mogelijke uitbreidingen? Welke etage zou het dan worden? Was deze instapklaar en konden we iedereen huisvesten? Er is gekeken naar een magazijnfunctie, dat was de concessie die we moesten doen. Dat betekende wel dat niet elke speler mee kon, alle andere bedrijven gingen akkoord met de nieuwe locatie. In februari 2022 werd wederom de verhuiswagen besteld en alles verplaatst naar Bergschot. Ook de spelers hielpen mee om alles binnen twee dagen te verplaatsen. Wat betekent het als je van 1200m² naar 250m²gaat? Je hebt spullen over. Gelukkig biedt Marktplaats uitkomst en hebben we voetbalclubs, studenten, mede ondernemers en een hoteleigenaar blij gemaakt. Nu hebben we naast een open space, ook units voor bedrijven afzonderlijk. En binnen een maand zaten alle units vol. En de eerste open space ondernemers meldden zich aan. We waren nog niet helemaal tevreden over de aankleding van de Hub. Een aantal weken geleden mochten wij bij Decathlon Breda winkelen voor de aankleding, mochten we twee digiborden overnemen en werd een bezoek gebracht aan het tuincentrum. Onze buurman doneerde een aantal schilderijen. Er is nu reuring op de Hub. En dusdanig veel, dat steeds meer ondernemers aankloppen om onderdeel uit te maken van de Sports Vitality Hub Breda. Verhuizen gaan we niet, wel uitbreiden. Wanneer en hoe, wordt vervolgd. 

Opening
Op 1 april 2022 werden relaties uitgenodigd om samen de Hub officieel te openen. 60 mensen mochten we verwelkomen op deze bijzondere dag. Exact twee jaar geleden startten we officieel met de Hub met één speler. Twee jaar later lopen bijna dertig ondernemers rond op de Sports Vitality Hub Breda. Via Nederland naar Europa We zitten niet stil en zijn bezig met de uitbreiding van het aantal hubs. Op 21 april 2022 werd een start gemaakt met Sports Vitality Flevoland. In samenwerking met Sportservice Flevoland en Smart Innovation Hub Almere gaan we verder bouwen aan het netwerk. 

Blijf overtuigd van je plannen, ben flexibel, blijf vooral ‘doen’ en houd de spirit erin!"

Over de grens
Ook binnen Nederland vinden momenteel gesprekken plaats voor het opzetten van nieuwe hubs waar sport, vitaliteit, innovatie en ondernemerschap samen komt. Uiteindelijk houden onze ambities niet op bij de grens en worden gesprekken gevoerd in vier Europese landen om daar ook Sports Vitality Hubs op te zetten. Sommige landen zijn logisch te verklaren vanuit ons netwerk, andere landen zijn weer verrassend. Terugkijkend op de Hub, mag je best stellen dat de volhardendheid in een goede afloop de boventoon voert. Als je van tevoren wist dat je na vijf maanden moest verhuizen, zou je dan ook de Hub hebben opgezet? Als je drie vrachtauto’s vol met nieuwe spullen naar de Hub brengt en je krijgt te horen dat je er over een maand uit moet, zakt dan niet de moed in je schoenen? Wat ik aan mijn mede-ondernemers wil meegeven: blijf overtuigd van je plannen, ben flexibel, blijf vooral ‘doen’ en houd de spirit erin!

 

Over de schrijver
"Most connected sportstech person in The Netherlands" / speaker future of sports / urban sports planning Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality BV. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.
Reactie plaatsen