Hoe soepel veer jij dagelijks mee?
01 december 2021 

Hoe soepel veer jij dagelijks mee?

Het ondernemerschap kent vele uitdagingen, elke dag weer. Je marktkansen kennen, prospects en kopers verleiden, blijven innoveren of bijblijven in je vak, administratie bijhouden en soms een te laat betalende klant chasen, samenwerking zoeken en houden. En vooral, de onzekerheid over je toekomst bij jezelf zien te managen omdat je bijvoorbeeld niet weet hoe je financien er over drie maanden uitzien. Niets gaat vanzelf, ook al doen sommigen je dat geloven (‘heb vertrouwen en de kansen komen naar je toe’). Nee, als ondernemer is het gewoon hard buffelen en daar moet je fit voor zijn. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Hoe mentaal fitter je bent, hoe beter je teleurstellingen en tegenslagen weet op te vangen. Of net die extra stap weet te versnellen om die mooie klus binnen te halen. Het fijne is: mentale fitheid ofwel veerkracht, dat kun je trainen!

(Zelf)reflectie

De ongewisse toekomst kun je te lijf gaan door steeds een vorm van gestructureerde zelfreflectie te doen. Regelmatig even de stap terugzetten om jezelf en je omgeving te bekijken en te beschrijven. Wat kan ik,  wat wil ik, wat moet ik? Dat helpt je aan een stevig zelfbeeld waardoor je beter bestand bent tegen ups en downs: wanneer iets anders loopt dan je bedacht hebt, weet je met een up-to-date zelfbeeld veel beter te analyseren wat bij jou ligt en wat bij de omstandigheden of je omgeving. Om van daaruit adequate acties te ondernemen, hulptroepen in te schakelen of nieuwe scenario’s te gaan bouwen. Het maakt dat je niet je kop in het zand steekt maar steeds opnieuw initiatief durft te nemen om iets te gaan doen waar je nog minder zeker over bent qua uitkomst. Tsja, dat is immers ondernemen. Die zelfreflectie houd je scherp op je intenties, doelen en gedrag in de realiteit van vandaag, maar ook die van morgen.

Mental gym

Voordat ik de stap van loondienst naar ZZPerschap maakte, schreef ik voor mezelf uit hoe dat zou kunnen gaan verlopen. Om zo het hoofd te bieden aan allerlei angsten en ook belemmerende overtuigingen te kunnen ontdekken. Zo is mijn partner zelfstandig ondernemer en hield ik mezelf voor dat ‘twee ondernemers op een kussen’ niet kon werken. Zo’n overtuiging vastpakken en uitdagen helpt: we blijken juist nog veel meer elkaars sparringpartner te zijn en begrijpen ten diepste hoe up en down je bedrijf kan gaan. Geen paniek of druk uitoefenen op elkaar, vooral kijken met elkaar wat kan of anders moet. Dat schrijven heeft me enorm geholpen: en de wetenschap wijst uit dat schrijven en reflectie inderdaad heel effectief is. Om je emotionele huishouding te managen, je empathie te voeden en je probleemoplossend vermogen te verscherpen. Als ondernemer in een start-up maak ik dagelijks mijn rondjes in de Mental Gym waar ik ook mijn business van heb gemaakt:   trainen van mijn zelfbeeld (waar zit mijn kracht, hoe heb ik deze afgelopen week ingezet, hoe komt deze me in de komende tijd van pas), mijn empathie (inleven in mijn klanten en partners, wat ze van mij nodig hebben), emotiemanagement (managen van teleurstellingen en angsten), optimisme (wat is er wel) en probleemoplossend vermogen (scenario’s bouwen, stap terug doen en vertragen, experimenteren). De onzekerheden worden er natuurlijk niet minder door, ik weet echter steeds soepeler mee te bewegen, dat geeft vertrouwen

Yolanda Buchel, voormalig ZZPer, Founder van Woosh5.com, psychologe en schrijfster

www.woosh5.com

Over de schrijver
Chief Coaching & Content Officer, Co-founder Yolanda is de mede-oprichter van WOOSH5 op basis van haar jarenlange ervaring in het coachen van managers op het verhogen van hun veerkracht. Als Chief Coaching & Content Officer is ze verantwoordelijk voor de het opleiden en certificeren van onze coaches, het curriculum en assessment, en de content ontwikkeling en uitvoering van onze producten en diensten. Yolanda heeft een succesvol HR en Coaching track record en is er van overtuigd dat veerkracht ontwikkeling een must is voor de 21e eeuw. Voorafgaand aan WOOSH5 bekleedde Yolanda professionele en managementfuncties bij Philips, ICI, GITP en Shell / Montell. Ze schreef verschillende best-sellers over zelfontplooiing en veerkracht. Yolanda is afgestudeerd in Arbeids & Organisatie Psychologie en is een internationaal geregistreerde e-coach.
Reactie plaatsen