Je wilt niet alles van tevoren weten
26 januari 2021 

Je wilt niet alles van tevoren weten

In Februari 2020 bezocht ik op de Archimedesstraat in Breda een groot leegstaand pand. Het was een tip van REWIN in de zoektocht naar een kantoor voor de offline versie van de Sports Tech Campus. Ik parkeerde mijn fiets voor het pand en via een grote poort werd ik binnen gelaten. Ik was volgens de verhuurder de eerste die mocht komen kijken. Daarmee had ik het eerste recht op een ruimte, althans dat vond ik. In het pand hadden onder andere gaming studenten van de BUAS gezeten en daarvoor Euretco.

Tijdens de rondleiding heb ik bijna het gehele pand gezien totdat we stopte bij de voormalige bibliotheek, een halfronde ruimte met tapijt met een uitgang rechtstreeks naar buiten. Zou ik mezelf en een aantal bedrijven hier zien zitten? In deze bibliotheek was een podium gemaakt. Elektriciteit was er ook. Helaas geen verwarming, maar dat kan je oplossen met kacheltjes. Het was de enige ruimte in het pand die me kon bekoren. De voormalige leslokalen waren allemaal rechthoekig. Niet bijster inspirerend. Weet je wat, laat ik mijn interesse uitspreken en een paar foto’s maken. Dan kan ik die in ieder geval delen. Oja, hoe lang kunnen we dan hier zitten? Goede vraag. “Uiteindelijk wordt dit terrein herontwikkeld en gaat alles plat”. Het terrein ligt op steenworp afstand van het centraal station, dus het is zonde om het terrein niet te ontwikkelen. En wanneer gaat dit gebeuren? In 2020? Of in 2021? Het komend jaar zal je waarschijnlijk wel kunnen blijven zitten. Geruststellend of niet. Ik zag het als een kans.

Eind maart 2020 nam ik de sleutels in ontvangst en begin april arriveerde de eerste meubels. Het was begin juli toen we te horen kregen dat de sloopvergunning was afgegeven. Op maandag 17 augustus zouden de sloopwerkzaamheden gaan starten. We werden vriendelijk verzocht om op 14 augustus alles kaal op te leveren. En nu?

Ondernemen en kansen zien
Ondernemer of niet. Kansen moet je aangrijpen en afwegen. Dat aangrijpen was geen probleem. Dat afwegen een ander verhaal. De financiële risico’s moesten immers gedekt worden. Ik mocht op de locatie gaan onder verhuren. In mijn zoektocht naar Bredase sportondernemers had ik in Januari al een whatsapp groep opgezet. Waren er ondernemers zo gek dat ze met mij mee op reis zouden gaan? Na een externe toets, werd er intern ook groen licht gegeven. Als Eindhovens bedrijf in Breda een Campus openen. Dat is eigenlijk best vreemd. Als inwoner van Breda kon ik de Campus niet alleen opzetten. Ik zocht contact met Marcel waarmee ik vanuit Sport eXperience een project wilde opzetten. Hij had een verleden in een sport innovatie bedrijf en was nu oprichter van Vitaal Breda. Ik liet hem de foto’s zien en kwam met een aanstekelijk verhaal. Doe je mee? Hij zat er warmpjes bij op de Takkebijster op 20m2. Nu bood ik hem een kille ruimte aan in een verlaten antikraak pand. Wel met potentie om mee te starten en de kruisbestuiving op te zetten. Inmiddels mocht ik BlackBear Goaly Armor verwelkomen als eerste huurder. Voor de Eindhovenaren Aswin en Victor was het even wennen en ook voor Marcel. Een impulsieve kans werd benut.

Ondertussen werden diverse kantoormeubels aangeschaft (niet altijd even arbotechnisch vriendelijk). En uiteraard mocht de catering niet ontbreken. Het werd aangekleed en met de kachels werd het ook nog aangenaam. In korte tijd sloten een aantal ondernemers aan die ook de potentie zagen van de Campus. En zelfs een heuse podcast studio werd gerealiseerd. In corona tijd kon uitbreiding plaatsvinden. En er kwamen mensen op bezoek. Pitches werden gedaan en zelfs het eerste event werd georganiseerd (Formula E). Dit was tevens het laatste event………

Eind maart 2020 nam ik de sleutels in ontvangst en begin april arriveerde de eerste meubels. Het was begin juli toen we te horen kregen dat de sloopvergunning was afgegeven. Op maandag 17 augustus zouden de sloopwerkzaamheden gaan starten. We werden vriendelijk verzocht om op 14 augustus alles kaal op te leveren. En nu?

Nieuw Netwerk
Ons netwerk heeft uitstekend werk verricht en zag gelukkig ook de potentie van de Campus. Binnen 2 weken hadden we twee bezichtigingen bij panden waar we konden groeien met bedrijven, events konden organiseren, ruimte was voor een podcast studio en minimaal 200m2 opslag konden bieden. Het werd een upgrade richting de Oosterhoutseweg in Breda. We verdubbelden onze vierkante meters tot 1.200. En elk bedrijf verhuisde mee. 31 juli werd alles een aantal kilometers verplaatst. Alle ondernemers hebben hier hun steentje aan bijgedragen. Niet alleen kantoormeubilair, ook hadden we gezorgd voor minder werk voor het sloopbedrijf. Het pand ging immers toch tegen de vlakte.

Terugkijkend op het jaar 2020 met het openen van de Campus, stel ik mezelf dikwijls de vraag. Als je van tevoren wist dat je na 4,5 maand moest verhuizen, zou je dan ook de Campus hebben opgezet? En om eerlijk te zijn, dat risico was te groot. De ondernemers zouden afhaken op dit perspectief. En begrijpelijk. Soms moet je niet alles willen weten. Soms moet je op je gevoel afgaan en doen.

En nu? De Campus groeit! We hebben nieuwe inzichten en staan aan de vooravond van een mooie toekomst. Ik kijk terug en rij af en toe nog langs het pand aan de Archimedesstraat. En denk dan terug aan die bibliotheek. Waar al veel mensen zijn geweest (de gemeente Breda was zelfs de meest frequente bezoeker). Waar een alternatieve bar ontstond, waar we door het pand konden rondstruinen, waar yoga sessies werden georganiseerd, waar demo’s werden gegeven, waar buiten testrondjes werden gelopen, waar een compleet magazijn werd ingericht, waar menig podcast werd opgenomen maar ook waar er twee keer werd ingebroken en de politie een zwerver uit het pand haalde. Maar ook waar mijn kinderen de Campus als één grote speeltuin zagen en in het begin rondleidingen gaven aan de ‘spelers’. Mijn zoon ontdekte zelfs hoe de schuifdeuren functioneerde en daarmee hadden we de tijdelijke conciërge gevonden. Op de Archimedesstraat hebben we 4 maanden kunnen proefdraaien om uiteindelijk door te kunnen pakken.

De sloopwerkzaamheden zijn volop bezig en wat rest is veel puin en een toren die over een maand verdwenen is. Gelukkig blijven de herinneringen er.

Zie je in onze nieuwe HUB!

Arno

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen