Zet sport in de etalage

In Rotterdam is men trots op het resultaat van de verbouwing van gymzaal Klein Coolstraat en in Amsterdam claimt de Hogeschool van Amsterdam de sporthal van de toekomst. Ook het bedrijf Nijha spreekt op hun website over hun vernieuwend aanbod voor de sportaccommodaties. En de initiatiefnemers van De Nieuwe Gymzaal introduceren een innovatief totaalconcept voor de bouw en inrichting. Stuk voor stuk mooie initiatieven die verder inspelen op de maatschappelijke ontwikkelingen. Het zijn de verborgen parels in ons land. We moeten dan ook vooral niet laten zien dat sporten en bewegen leuk is. 


Klein Coolstraat Rotterdam

Net zoals in andere gemeenten zijn ze in Rotterdam ook bezig met de vernieuwing van de accommodaties. Niet alleen duurzaamheid speelt daarbij een rol, ook de inrichting wordt kritisch bekeken en naar een next level gebracht. Middels een LED-vloer kunnen verschillende belijningen worden geactiveerd. Onder meer een interactieve muur, elektrisch bedienbare hijsunits en een trampoline zorgen voor deze upgrade. Gymzaal Klein Coolstraat zorgt voor nieuwe inzichten waarbij Rotterdam de ambitie heeft uitgesproken om elk jaar een innovatieve accommodatie op te leveren. Dit betekent dat het Sportbedrijf Rotterdam nog 82 jaar te gaan heeft om hun 83 gymzalen te vernieuwen. Hopelijk hoeven de Rotterdammers niet tot 2100 te wachten.

“Met een kleurrijke ruimte en inrichting nodigt alles uit om te leren bewegen”

Hogeschool van Amsterdam

Onder het motto: ‘dit is geen sporthal maar een beweegruimte’ nam de Hogeschool van Amsterdam recent hun vernieuwde sporthal in gebruik. In deze accommodatie staan de grondvormen van bewegen centraal, en verdwijnt de sport naar de achtergrond. Met een kleurrijke ruimte en inrichting nodigt alles uit om te leren bewegen. De Hogeschool van Amsterdam gaat hier de gymleraren van morgen opleiden. Deze gevarieerde ruimte dwingt ook gevarieerd bewegingsgedrag af. De creativiteit van de gebruikers worden hier geprikkeld. Nadeel aan deze accommodatie is het ontbreken van de belijning voor traditionele sporten.

PLAYCEschool-3

Nijha

Het Lochemse bedrijf Nijha anticipeert op de veranderde beweegcultuur dat vraagt om vernieuwing. Hun aanbod aan materialen speelt in op nieuwe vormen van bewegen. Ook zij zien de digitalisering als een kans en spelen hier op in. Het is een mooi stukje van de puzzel voor de accommodatie van de toekomst.

De Nieuwe Gymzaal

Pim Scherpenzeel en Ronald de Rooij zijn de initiators van De Nieuwe Gymzaal. Het is een flexibel en modulair opgebouwde gymzaal waarbij ook veel aandacht is geschonken aan duurzaamheid. Onder meer door het vergroten van het zaaloppervlak wordt ook in een verbeterde exploitatie voorzien.


“Hoe kunnen we mensen nieuwsgierig maken als we een dichte deur en te veel bakstenen zien?”

Winkelen
Wat hebben de vier voorbeelden met elkaar gemeen? Allen zijn ze naar binnen gericht. Een bezoek aan alle websites/nieuwsberichten met foto’s leert dat er geen verbinding is met de omgeving. Een enorm gemiste kans. Niemand weet wat zich achter die deur afspeelt. Hoe kunnen we mensen nieuwsgierig maken als we een dichte deur en te veel bakstenen zien? Mensen moeten zich welkom voelen! Een accommodatie betekent ook een uitnodiging om in beweging te komen.

InnovationXLRamenopen-1
Het lijkt erop dat niemand mag weten hoe leuk sporten en bewegen is. En dat er een divers aanbod is. Loop eens door een willekeurige winkelstraat en vraag je dan af waarom wij het sport en beweegaanbod niet in de etalage zetten. Misschien moet de gemeente een winkel openen om het sport en beweegaanbod verder te etaleren.

De fitnessscholen hebben dit beter begrepen, grote glaspuien zorgen voor een verbinding met mogelijke klanten. Waarom kan de indoor belijning in een accommodatie niet worden doorgetrokken naar buiten? En een glazen pui met deur zorgt voor de verbinding. De belijning buiten is het uithangbord van de accommodatie. Kom gerust een kijkje nemen, en kom in beweging. En zo zijn er meer kansen dan je denkt…

Hopelijk gaat men in Rotterdam 82 ‘winkels’ (ver)bouwen.

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.Zet 

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen