Ontwikkeling van nieuwe sportfaciliteiten om mensen meer in beweging te brengen
01 augustus 2022 
in Sport

Ontwikkeling van nieuwe sportfaciliteiten om mensen meer in beweging te brengen

(Sport) activiteiten in de natuur zijn momenteel sterk in opkomst. Steeds meer mensen gebruiken de natuur als decor voor hun oefeningen. In wezen is de natuur voor volwassenen de plaats bij uitstek geworden om te sporten. Er is echter een algemeen gebrek aan sportfaciliteiten in parken en natuurgebieden. Veel hardloopclubs, MTB-clubs en fietsclubs komen bijeen op parkeerplaatsen, waar ze het moeten doen met tafels en banken of een eenvoudig afdakje als startpunt voor hun activiteiten. Dit zijn nu eenmaal de enige beschikbare ontmoetingsplaatsen in parken en in de natuur.
 Sommige sporters spreken af elkaar te ontmoeten bij benzinestations. Hier kunnen ze beschut tegen het weer op elkaar wachten, koffie of drankjes kopen, hun banden oppompen en hun fiets wassen. Maar het is geen perfecte oplossing. De groeiende behoefte aan sportfaciliteiten en sportieve ontmoetingsplaatsen in parken en natuurgebieden is de basis voor de Sport Confederatie van Denemarken (DIF) om in 2016 het idee te krijgen om trailcentra voor buitensporten te ontwikkelen. Sindsdien is het trailcentrumconcept een gezamenlijk ontwikkelingsproject geworden, samen met de Deense Stichting voor Cultuur- en Sportvoorzieningen (LOA) en een aantal gemeenten en andere belanghebbenden.


Tijdens de inspiratiereis van 25 t/m 29 september aanstaande nemen we je mee naar het trailcenter in Kolding. Vanaf 2020 kan iedereen hier in de open lucht trainen. Het is een ideaal centrum als trainings-, ontmoetings- of startpunt voor de actieveling. Het centrum is daarnaast van alle gemakken voorzien zoals douches, toiletten, fietspomp en meer. Op de open zolder is er de mogelijkheid om yoga te beoefenen of met TRX-apparatuur op te stellen. In het omliggende heuvelachtige bos bevinden zich ook diverse trainingsobjecten. Meerdere verenigingen maken gebruik van de het Trailcenter.

Activiteiten- en ontmoetingsplaatsen voor buitensporten 
Het algemene concept voor de trailcentra is dat zij een soort gecombineerd clubhuis, opslagruimte en ontmoetingsplaats in de natuur moeten zijn, dicht bij bossen, water, paden en routes. De parcourscentra zullen fungeren als dienstgebouwen en ontmoetingsplaatsen voor allerlei buitensporten, ongeacht of je wilt hardlopen, fietsen, rolschaatsen, zeilen of zwemmen. Hier begin en eindig je je inspanning, kom je op adem, eet je een energiereep, deel je natuurervaringen, bespreek je oefeningen en laat je je inspireren door allerlei sporten. Het is een ontmoetingsplaats voor mountainbikers die er ook hun banden kunnen oppompen voor de tocht, voor hardlopers die er kunnen uitrekken na een loop, voor rolschaatsers die er even hun uitrusting aan de kant kunnen leggen en een slokje water kunnen drinken, voor oriëntatielopers om de routekeuzes te bespreken na het sporten, en voor vele, vele andere sporters.

Meer info:

inspiratiereis naar Denemarken>>>

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen