Sporten en bewegen tegen depressies bij jeugd; waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?
26 januari 2021 

Sporten en bewegen tegen depressies bij jeugd; waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?

Af en toe duiken er nieuwsberichten op over een onderwerp waar iedereen van schrikt, waarna we weer vrolijk doorgaan met de waan van de dag. Bijvoorbeeld de nieuwste cijfers van depressie onder de jeugd[1]  en berichten over sterkte toename van zelfdoding onder jongeren. Toegegeven; dit is niet het leukste onderwerp. Veroorzaakt bij de meesten van ons een machteloos gevoel. Maar wat kunnen we eraan doen?

Nu dan de zonnige kant. En dat is bijvoorbeeld dat er momenteel diverse nieuwe initiatieven ontstaan vanuit zorginstellingen, overheden en private partijen die naar structurele oplossingen zoeken en vroeg- detectie en preventieve middelen (zoals eHealth applicaties) aanbieden. Deze oplossingen zijn vaak vanuit de zorg of op wetenschappelijke studies gebaseerd en voortgekomen en bewandelen een ook een lange(zame) weg naar aantoonbare verbeteringen. En dat terwijl -ook wetenschappelijk- aangetoond is dat “exercise interventions[2]” zoals dat zo mooi heet ofwel in gewoon Nederlands sporten en bewegen een zeer positieve werking heeft op het voorkomen van depressies en nog veel meer ziektes.

Vroeger was alles beter

Vroeger was natuurlijk alles beter; toen voetbalden we op straat, speelden we veel meer buiten. Wie ging er vroeger rolschaatsen de hele dag? Dat heet dan nu “Urban Sports” ofwel sporten in de openbare ruimte zoals ook skateboarden en BMX-en. En ken je het spelletje stoepranden nog? Leuk heel gezond en goed voor beweegontwikkeling EN de sociale interactie van kinderen en kost (bijna) niks! Ik hoor je denken; ja vroeger hadden we nog stoeprand genoeg; nu staan daar overal auto’s voor geparkeerd.. Maar niet getreurd; een uitvinder / ondernemer Ramon de Roij van Novasports BV uit het Brabantse Nuenen heeft al jaren geleden stoepranden opnieuw geïntroduceerd met zijn product Kerby™, de mobiele stoeprand. In 2018 zijn er zelfs door heel Nederland kampioenschappen stoepranden gehouden in samenwerking met Jantje Beton. Als je wilt zien hoe leuk dat er uitziet klik dan hier https://www.novasports.nl/

De moeilijke(re) weg, onderzoek naar preventie voor depressie bij jeugd, moet vooral doorgaan. Eenvoudige en direct toepasbare en betaalbare oplossingen[1], zoals Kerby™, moeten we vooral promoten. Mede hierdoor wordt sporten en bewegen voor onze kinderen weer de normaalste zaak van de wereld en het is nog gezond ook! Dat is waar wij, de Sports Vitality HUB, ook voor staan*!

* = De Sports Vitality HUB verkent de wereld van sportinnovaties en helpt nieuwe beweeg-toepassingen voor een gezonde maatschappij te realiseren.

Zie www.sportvitalityhub.com en wordt lid van onze community!

 

Groet Victor Beerkens

.

[1] Stemmingsstoornissen, waarvan een depressie veruit het grootste deel vormt, stond in 2015 al op de zesde plek in de ranglijst van aandoeningen die het meeste gezondheidsverlies (ziektelast) veroorzaken in Nederland. Een depressie staat bovenaan in de ranglijst van aandoeningen met de hoogste verzuimkosten. Op jaarbasis schatten wij de kosten van verzuim door een depressie op meer dan € 2,5 miljard na de pandemie [Bron: Trimbos instituut;  
https://www.trimbos.nl/aanbod/academie/training/signaleren-van-depressieve-klachten-bij-kinderen-en-jongeren]
[2] Exercise interventions for the prevention of depression: a systematic review of meta-analyses, Prof P Cuijpers, Augustus 2020.
Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen