Sports Tech Campus brengt sportwereld in ‘innovatiestadion’ bijeen
08 september 2020 

Sports Tech Campus brengt sportwereld in ‘innovatiestadion’ bijeen

Online verbindt Sport eXperience via de Sports Tech Campus al meer dan 140 ondernemers met elkaar. Toch ontbrak er iets, constateerde initiatiefnemer Arno Hermans van Sport eXperience na overleg met klanten. “Je wilt producten zien, ruiken en voelen”, zegt hij. Daarom heeft hij samen met zijn partners Aswin Steenhof, Marcel de Visser en Victor Beerkens een fysieke ontmoetingsplaats van de Sports Tech Campus in Breda opgezet.

Op de Sports Tech Campus in Breda komt alles rondom sport, vitaliteit, innovatie en ondernemerschap samen. Het doel is niet alleen om bijvoorbeeld start-ups een werkplek te bieden in een inspirerende omgeving, maar ook om bedrijven de kans te geven zich te presenteren aan onder andere sportmerken, bonden, clubs, verenigingen en overheden. “Zo kunnen zij uiteindelijk nationaal en internationaal groeien”, zegt Arno Hermans van Sport eXperience, dat in een ruimte van 200 vierkante meter tien werkplekken heeft gecreëerd. Daarnaast is er een opslagplaats en een grote buitenruimte beschikbaar. Via masterclasses, workshops en thema-evenementen wil Sport eXperience de ‘innovatiekrachten’ bundelen.

STC Breda

Mooie kans
Hermans wijst op het netwerk van Sport eXperience. De Spaanse La Liga, de Engelse Premier League en het hoofdkantoor van Decathlon hebben een bijdrage aan de events toegezegd. Ook is er belangstelling vanuit gemeenten, zegt Hermans. “Ondernemers roepen we daarom op: presenteer jezelf met je product of dienst op de campus. Het is een mooie kans om te laten zien wat die vernieuwingen kunnen betekenen.”

“Het zou zonde zijn om 25.000 euro te stoppen in de ontwikkeling van een bepaald product of dienst, terwijl dat in een ander land al bestaat”

Door kennis on- en offline te bundelen hoopt Hermans daarnaast te voorkomen dat onnodig geld wordt uitgegeven aan innovaties die al bestaan. “Wij zijn er in Nederland heel goed in om het wiel opnieuw uit te vinden. Het zou zonde zijn om 25.000 euro te stoppen in de ontwikkeling van een bepaald product of dienst, terwijl dat in een ander land al bestaat. Er is al zoveel op de markt waar je morgen mee aan de slag kunt.”

Fysieke ontmoetingsplaats nodig?
In tijden waarin steeds meer digitaal gaat, is het de vraag in hoeverre een fysieke ontmoetingsplaats nodig is. Hermans: “We weten van onze klanten dat men toch producten wil zien en uitproberen. Natuurlijk kan je alles virtueel doen, maar mensen zijn sociale en praktische wezens.”

Inmiddels zijn al zes bedrijven aangesloten bij de campus in Breda. Het gaat bijvoorbeeld om BlackBear Goaly Armor, dat kleding maakt voor hockeykeepers. Ook het Deense Hallmonitor en het Franse Runnin’ City hebben er een plekje. Sport eXperience financiert voor een groot deel de campus en werkt er samen met Vitaal Breda, dat innovaties kan uitrollen in de regio. De exploitatie moet komen uit de verhuur van een werkplek, adviesdiensten, het houden van evenementen en de businessclub van de Sports Tech Campus.

Steun bieden
Hermans maakt de vergelijking met een stadion. “De personen in de businessclub zijn de toeschouwers”, zegt hij. “De ondernemers uit de sport- en vitaliteitssector staan op het veld, terwijl wij langs de kant de coaching verzorgen. We willen steun bieden aan ondernemers die bepaalde uitdagingen hebben. Onder meer via brainstormsessies en door ze te koppelen aan andere ondernemingen kunnen we ze helpen.”

Het concept van de Sports Tech Campus lijkt op dat van SX Eindhoven, waar al veel sportondernemers bij elkaar zitten. Waarom Sport eXperience daar niet haar ideeën tot uitvoer brengt, heeft onder meer te maken met de beperkte opslag- en democapaciteit in Eindhoven. “Bovendien richten ze zich daar op marketing en media, terwijl wij juist een breed uithangbord op het gebied van innovatie willen. Het voordeel van de locatie Breda is daarnaast dat veel zakenmensen deze stad als uitvalsbasis hebben. Het enige vijfsterrenhotel van de provincie staat hier. Er is een uitstekend aanbod van hotel- en zakelijke dienstverlening en vliegvelden Schiphol en Zaventem liggen op een uurtje rijden.”

“Wij bieden de brugfunctie tussen Nederland en andere landen”

Sportinnovator
Een belangrijke motor achter innovatie in de Nederlandse sport is Sportinnovator. Sport eXperience werkt daarmee samen. Omdat Sport eXperience ogen heeft in meerdere landen, kan zij aan Sportinnovater duidelijk maken waar zij kennis vandaan moet halen of juist naartoe moet brengen. “Wij bieden de brugfunctie tussen Nederland en andere landen”, zegt Hermans.

Hoewel de coronacrisis een complicerende factor is, is de Sports Tech Campus al wel operationeel. Ook vanuit praktisch oogpunt, want vanwege de ruime opzet van de werkplekken is het mogelijk om voldoende afstand van elkaar te houden. Grote evenementen moeten wel op de lange baan worden geschoven. Mocht de crisis voorbij zijn, dan kan Sport eXperience snel handelen. “We hebben de eerste sprekers al kunnen strikken. Het is vervolgens alleen nog een kwestie van een datum plannen.”

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen