Sports+Vitality scout groeibriljanten voor Dutch Sport Tech Fund
25 augustus 2022 

Sports+Vitality scout groeibriljanten voor Dutch Sport Tech Fund

Sports+Vitality zet zich al jaren in om sport- en vitaliteitsbedrijven te laten groeien. Om die ambitie te realiseren heeft het bedrijf een fysieke en digitale community opgericht. Dutch Sport Tech Fund werkt al langer met deze organisatie samen en heeft nu ook een deelneming in Sports+Vitality genomen. In dit interview vertelt Aswin Steenhof, mede- eigenaar van Sports+Vitality hoe Sports+Vitality het Dutch Sport Tech Fund helpt door in een vroeg stadium interessante startups te scouten.

Uitgebreid ecosysteem van sport en vitaliteit bedrijven

Het Dutch Sport Tech Fund is het eerste Nederlandse investeringsfonds dat zich exclusief toelegt op het investeren in sport-technologie en vitaliteit-bedrijven. CIO en medeoprichter Mark Snijders van Dutch Sport Tech Fund: “Sports+Vitality helpt ons om de meest veelbelovende sport- en vitaliteitbedrijven in een vroeg stadium te ontdekken. Dutch Sport Tech Fund is een logische aanvulling op het ecosysteem van Sports+Vitality en we kijken er naar uit om bedrijven in het netwerk van Sports+Vitality nog sneller te laten groeien.”

Volgens Snijders zet Sports+Vitality zich al jaren in voor de groei en bloei van bedrijven die zich richten op sport en vitaliteit. “Dat doet Sports+Vitality door bedrijven te begeleiden, met elkaar te verbinden en door technologiebedrijven te scouten. Onze organisaties willen allebei graag dat het ecosysteem van sport en vitaliteit-bedrijven inzichtelijk wordt via een slim platform. We investeren in Sports+Vitality om dat proces te helpen versnellen.”

‘LinkedIn voor sport en vitaliteit’

“Vanuit de eerste fysieke hub in Breda werkt Sports+Vitality aan een offline en online community van sport- en vitaliteit-bedrijven. Zo hebben we een internationale community rondom sport, vitaliteit, innovatie en ondernemerschap opgezet. Onze leden inspireren, verbinden en helpen elkaar om meer impact en groei te realiseren”, vertelt Aswin Steenhof van Sports+Vitality.


Aswin, kan je iets vertellen over de fysieke community van Sport+Vitality?

“We zijn begin 2020 begonnen met een locatie in Breda, voordat de coronapandemie uitbrak. Inmiddels zijn we toe aan ons derde kantoor, dat als verzamelhuis fungeert voor 26 bedrijven en ondernemers die zich richten op sporttechnologie en vitaliteit. We bieden ze een werkplek en minstens even belangrijk: een netwerk van gelijkgestemde geesten, zodat mogelijk nieuwe samenwerkingen ontstaan. We bieden de leden geregeld een podium, waardoor er sneller verbindingen ontstaan.”

 “Alles wat we doen, doen we vanuit vier kernwaarden. Die zijn: connecteren, inspireren, groei realiseren en impact maken. Om dat laatste punt concreter te maken: we zijn vanuit onze hub in Breda betrokken bij verschillende maatschappelijke uitdagingen. Samen met Vitaal Breda organiseren we vitaliteitprogramma’s voor de supporters van NAC. De komende periode zetten we ons in voor een gezondere werkvloer. Dat doen we door het gezondste bedrijf van Breda te zoeken, zodat er aandacht voor dit onderwerp ontstaat. Alles doen we samen met onze partners, in de regio, het land en buitenland. Ik zeg altijd: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dat is ons uitgangspunt.”

Sports+Vitality houdt zich ook bezig met een digitale community. Kan je daar iets over vertellen?

 “Er zijn verschillende initiatieven op het gebied van sport en vitaliteit actief, waardoor het landschap gefragmenteerd is. Daarbij mist er een verbinding tussen verschillende landen en markten. Verbindingen die er wel zijn, zijn vaak afgesloten van de wereld, doordat men nog veel mailt, appt of belt. Daardoor ontbreekt er op dit moment een goed overzicht van het complete sporttechnologie- en vitaliteit-ecosysteem. Dat probleem lossen we op met onze digitale community, waar men lid van kan worden.”

“Vergelijk het systeem met een community op Facebook of LinkedIn, maar dan met meer opties. Opties als nieuws delen maar ook mensen en bedrijven zoeken om verbindingen te maken en nieuwe samenwerkingen op te zetten. Daarnaast een overzicht van events die wij organiseren, hulp bij het zoeken van mentoren en/of coaches, investment, survey en ga zo maar door. Dit alles kun je ook nog doen met je eigen whitelabel community. “

Stel je voor dat je als hogeschool studenten opleidt om ondernemer in de sportwereld te worden. Zo’n hogeschool zoekt verbinding met het bedrijfsleven op ons platform, waar ze toegang krijgen tot bedrijven op lokaal, nationaal en internationaal niveau. De hogeschool kan ook een eigen community vormgeven in het platform, bijvoorbeeld voor de studenten.”

Heeft die community al concrete resultaten opgeleverd?

“Absoluut! De gemeente Rotterdam merkte dat kinderen wel op zwemles gaan, maar zodra ze hun diploma halen niet meer naar het zwembad gaan. Daar zochten ze een oplossing voor. Ze zochten innovatieve oplossingen om de zwembaden gezellig en leuker te maken. Als Sports+Vitality helpen we van A tot Z bij het oplossen van dit soort vraagstukken.”

 “Hoe dat in z’n werk gaat? Eerst onderzoeken we de precieze vraag van de organisatie. Daar maken we een opdracht van, die we internationaal uitzetten. Vervolgens vragen we de geïnteresseerde bedrijven een videopitch te maken. We geven de gemeente Rotterdam tools om de deelnemingen te beoordelen en we begeleiden de jurering. De laatste pitchronde was live, waarna twee bedrijven aan de slag zijn gegaan voor de gemeente. We leren de winnende ondernemers hoe ze van hun idee een echt bedrijf maken. En we kunnen ze introduceren bij mogelijke investeerders, zoals (via het netwerk van) Dutch Sport Tech Fund.”

 “Deze dienst, het scouten van tech-bedrijven, is een van onze services, naast het verhuren van werkplekken en het lidmaatschap van de digitale community. Dat betekent dat we op diverse manieren relevant zijn voor ons netwerk.”

Interessant! Kan je meer vertellen over de samenwerking met Dutch Sport Tech Fund?

“Allebei onze organisaties zijn al even bezig met sport en vitaliteit. We werken dan ook al een poosje samen, wat tot de recente investering van Dutch Sport Tech Fund in Sports+Vitality leidde. Er zijn ook logische aanknopingspunten voor onze samenwerking. Wij begeleiden startups, die vaak financiering zoeken, terwijl Dutch Sport Tech Fund op zoek is naar succesvolle ondernemingen die op zoek zijn naar groeigeld. Wij helpen ze die spotten en delen mogelijke groeibriljanten.”

“Dutch Sport Tech Fund sluit daarbij goed aan op drie van onze kernwaarden: connecteren, inspireren en groei realiseren. De kennis die aanwezig is bij het fonds vinden we inspirerend en hopen we weer met onze achterban te delen, bijvoorbeeld in de vorm van podcasts. Zo zijn er verschillende vormen van kruisbestuiving denkbaar.”

Wat zijn eigenlijk de toekomstplannen van Sports+Vitality?

“Hoe mooi zou het zijn als we iedereen die zich bezighoudt met sport en vitaliteit samen kunnen brengen en kunnen mobiliseren om samen aan de slag te gaan? Zo maken we nog meer impact. Dat willen we bereiken door meer fysieke hubs te openen, zowel in Nederland als daarbuiten. Op die manier willen we uitgroeien tot een wereldwijde sport- en vitaliteit-community, zowel online als offline.”

“We zijn ook bezig met andere initiatieven, zoals inspiratiereizen. We nemen Belgische en Nederlandse overheden en een paar bedrijven bijvoorbeeld mee naar Denemarken, waar we ze lokale Urban Sports Planning-initiatieven laten zien of een podium geven op een Deense ondernemersbeurs. En introduceren Deense bedrijven in Nederland. Dat zorgt ervoor dat bedrijven in beide landen elkaar beter weten te vinden. Het uitgangspunt blijft steeds: samen kom je verder. We nodigen dan ook iedereen die zich bezighoudt met sport en vitaliteit om lid te worden van ons netwerk. Zo kunnen we samen nog meer impact maken.”


 

 

 

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen