In 6 stappen een innovatief product of dienst op de markt brengen

In 6 stappen een innovatief product of dienst op de markt brengen

Heb jij een nieuw innovatief idee binnen het sport en vitaliteit domein en wil je dit verder uitwerken en op de markt brengen? Dan kunnen deze zes stappen wel eens goed van pas komen. Het wordt steeds moeilijker om ergens een unieke oplossing voor te bedenken, omdat er al veel producten en diensten op de markt zijn. Wij helpen je door middel van dit stappenplan op weg om stapsgewijs jouw innovatieve product of dienst op de markt te brengen.

Een uniek idee

Wanneer jij als startend ondernemer een idee hebt is het belangrijk om te verifiëren of het product dat jij in gedachte hebt ook wel echt uniek is. Wellicht bestaat het idee al of is er iets soortgelijks en is jouw idee hierdoor niet meer uniek. Het zou zonde zijn om veel tijd te steken in een idee waarvan achteraf blijkt dat dit niet uniek is. Ook is het hierbij verstandig dat je rekening houdt met het kiezen van een merknaam. Door het kiezen van een merknaam die al in gebruik is heb je er direct een concurrent bij. Probeer dit te voorkomen door een goede analyse uit te voeren voor je een definitieve merknaam kiest.

Jouw product/dienst

Wanneer blijkt uit jouw analyse dat het product of de dienst inderdaad uniek is en jij hier nog steeds in gelooft is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk jouw product/dienst wordt. Dit kun je realiseren door patent aan te vragen op jouw product of dienst. Zo zorg je ervoor dat jouw uitvinding ook daadwerkelijk op jouw naam komt te staan. Hierdoor kunnen andere mensen er niet ineens met jouw oplossing vandoor gaan.

Van idee naar oplossing

Een nieuw product of dienst begint met een idee. Dit idee heb jij waarschijnlijk helder in je hoofd, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het op papier komt te staan. Teken, schrijf, kleur en typ het uit, zodat het duidelijk wordt hoe het eruit moet komen te zien. Stel jezelf de vragen: voor welke doelgroep is het bestemd, welk specifieke probleem wordt hiermee opgelost of welke kans wordt hiermee benut. Door jezelf deze vragen te stellen krijg je een beter beeld bij hoe deze oplossing eruit moet komen te zien.

Het testen van de oplossing

Voordat je verder gaat met de ontwikkeling van je product of het uitwerken van de dienst is het cruciaal dat je de oplossing gaat testen onder je doelgroep. Zij weten precies met welk probleem ze zitten of op welke behoefte ingespeeld kan worden. Het testen van de oplossing zorgt ervoor dat je de ervaring van de doelgroep meeneemt in het optimaliseren van jouw oplossing. Je kunt nu nog bepaalde aanpassingen doen, voordat je over gaat tot de ontwikkeling van je oplossing.

De ontwikkeling

Het ontwikkelen van een product kan voor veel mensen het moeilijkste zijn, want de kans is groot dat je bijvoorbeeld niet zo heel technisch bent. Ook is het niet vanzelfsprekend dat je handig bent met marketing. Dat is geen probleem, want er zijn genoeg mensen die het fabriceren op zich kunnen nemen of je kunnen ondersteunen met het vermarkten van jouw product of dienst. Vergeet niet dat het niet erg is om hulp te vragen, want bij het op de markt brengen van een nieuw product of dienst komt veel kijken.

Marketing en verkoopkanalen

Na de ontwikkeling van je product of dienst is het tijd om het op de markt te gaan brengen. Je wilt het tenslotte aanbieden en er geld mee verdienen. Hierbij is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: hoe ga je op een succesvolle manier marketing inzetten? Wat is jouw doelgroep en welk probleem ga jij voor deze groep oplossen? Via welke kanalen ga jij ze bereiken om ze te overtuigen?

Internet biedt veel mogelijkheden, maar waar is jouw doelgroep precies te vinden? Zijn ze misschien beter te bereiken via een fysieke winkel? Denk hierbij goed na over waar je jouw doelgroep kunt vinden en speel hier op in. Twijfel je tussen offline en online marketing? Dan is het ook een optie om het allebei te proberen. Je merkt al snel welke soort marketing het beste aanslaat.

Heb je nog niet duidelijk voor ogen hoe je het op de markt brengen van jouw product/dienst moet aanpakken? Dan is het aansluiten bij de Sports+ Vitality Community waar je begeleiding krijgt van experts op het gebied van sport, vitaliteit, technologie, innovatie en ondernemerschap een geschikte optie. Klik voor meer informatie over onze community op deze link!

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen