Urban sports verbindt binnen en buiten
22 augustus 2022 

Urban sports verbindt binnen en buiten

Urban sport is niet meer weg te denken in het straatbeeld. In Haderslev, Denemarken, toonden ze ambitie en gaven urban sports een plek middenin de stad. Het project is inmiddels uitgegroeid tot één van 's werelds meest toonaangevende spots.

De StreetDome staat op de wereldkaart, net als Haderslev. De stad is een ontmoetingsplaats geworden voor skaters van over de hele wereld en de skatefaciliteit is een belangrijke katalysator geworden voor de ontwikkeling van het vrijetijds- en culturele leven dat zich tot ver buiten de stadsgrenzen uitstrekt.


De StreetDome in Haderslev stelt nieuwe normen voor stedelijke arena's voor ongeorganiseerde sporten. De StreetDome is een open speeltuin en sociale ontmoetingsplek voor verschillende leeftijden, niveaus en culturen. Het is een uitgestrekt en uniek stedelijk landschap voor activiteit en recreatie, waaronder een skatepark van 4.500 vierkante meter, faciliteiten voor street basketbal, parkour, rotsklimmen, kanopolo etc. maar ook voor graffiti en andere kunst- en culturele activiteiten.


De StreetDome zelf is gebaseerd op het iglohal-concept. Om de kosten te verlagen, is de hal onverwarmd en voornamelijk verlicht door daglicht, terwijl het oppervlak van het gebouw is geminimaliseerd door de koepelvorm. Het dak overspant zo'n 40 meter waaronder een grote open vloer. Deze ruimte is vrij van dragende constructies en kan dus gebruikt worden voor elke vorm van sportieve opstelling, in dit geval skateboarden.


De Iglo is aangepast aan zowel de locatie als de specifieke functie van skateboarden en de straatcultuur. Aan de buitenkant is de koepel een echt onderdeel van het skatepark en groeit als een paddenstoel uit het betonnen landschap. De structuur is ontworpen als een functioneel onderdeel van het park om op te skaten met banken, trappen en hellingen langs de rand. Binnen wordt een reeks bowls uit de vloer geschept naast een straatbasketbalveld en een centrale rotsstructuur met een prestatieplatform, zitplaatsen en kleedkamers. Brede poorten openen naar buiten en verbinden het omliggende skatepark met binnen, waardoor een naadloze overgang door het hele park ontstaat. De StreetDome vormt één doorlopend en gevarieerd ruimtelijk parcours, wat Scandinavië een moderne straatsportarena geeft met unieke eigenschappen en mogelijkheden.


In de planningsfase heeft CEBRA de resultaten van de uitgebreide dialoog met een breed scala van toekomstige gebruikersgroepen van de faciliteit geïmplementeerd. Dit proces is vanaf de beginfase van het project een essentieel element geweest en heeft een duidelijk stempel gedrukt op het uiteindelijke ontwerp.


Op 26 september bezoeken we met Sports Vitality deze spot tijdens onze inspiratiereis. Ons bezoek aan een fascinerend gebouw aan het water biedt nuttige inzichten over de 'do's en don'ts' bij het inspelen op de actieve omgeving. Morten Burgdorf Bennetsen beweert dat hij je in 30 minuten kan leren skaten, dus wees voorbereid. Lees meer over de inspiratiereis van 25 t/m 29 september: https://sportsvitalityhub.com/denemarken2022/


BRON: CEBRA en Lokale og Anlaegfonden

Over de schrijver
"Most connected sportstech person in The Netherlands" / speaker future of sports / urban sports planning Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality BV. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.
Reactie plaatsen