Het klimaat verandert en de gevolgen zijn merkbaar. Hogere temperaturen en heftige stortbuien veroorzaken steeds vaker overlast. Meer groen helpt het klimaat te verbeteren. Bewoners wordt gevraagd en gestimuleerd om bijvoorbeeld minder tegels in hun tuinen te leggen. En ook voor de openbare ruimte groeit de roep om meer groen. Natuurlijk is een geasfalteerd plein makkelijker te onderhouden dan een park met beplanting.
Afgelopen week ben ik gestart met een cursus rondom sustainable cities. In een aantal weken verken ik binnen deze cursus onze stedelijke ontwikkeling in de context van duurzame stedelijke transformatie en klimaatverandering.

klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van de openbare ruimte
De roep om het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte neemt toe. Het is van belang om bij investeringen in de openbare ruimte hiermee rekening te houden. De opgave is te bouwen aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van de openbare ruimte. De openbare ruimte wordt ook steeds intensiever gebruikt als het gaat om sport en bewegen. Hoe logisch is het om beide vraagstukken te integreren. Bomen en struiken zorgen voor de broodnodige schaduw waardoor plekken ook in hartje zomer prettig aanvoelen. Ook de waterhuishouding biedt ongekende mogelijkheden om sport en bewegen te integreren. Het gaat bij deze integratie om cross sectoraal denken.
Nieuwe kansen
De combinatie tussen duurzaamheid en sport en bewegen biedt nieuwe kansen. Wanneer is het voor het laatst dat de waterbouwkundige in overleg is getreden met de afdeling sport binnen de gemeente? Of dat de afdeling groen met een buurtsportcoach in eenzelfde vergadering zat? Ik zie dat op deze wijze budgetten over elkaar heen worden gelegd waardoor projecten in de openbare ruimte naar een hoger niveau worden getild. We gaan van verticaal denken naar horizontaal denken. We zijn ons steeds bewuster dat we meer met elkaar gemeen hebben dan we denken. En bovenal dat we elkaar versterken. Cross sectoraal denken is een onderdeel van een vernieuwende kijk op sport en bewegen in de ruimtelijke context. Sports Vitality HUB inspireert met concrete voorbeelden om het horizontaal denken verder te stimuleren onder de noemer Urban Sports Planning.
Meer weten?
Wil je meer weten over Urban Sports Planning voor jouw organisatie of gemeente? Neem dan direct contact op met Arno Hermans e-mailadres: arno@sportsvitalityhub.com