Eind negentiger jaren werden de zogenaamde ‘new age benefits’ voorgesteld als hypermodern toen werkgevers moesten vechten voor het rekruteren van nieuwe medewerkers. Die benefits zijn diensten die in de gezondheidssfeer zoals lifestyle-abonnementen (fitness++) en ondersteunende diensten voor drukke tweeverdieners met of zonder kinderen; zelfs was- en strijkdiensten, oppas, privé-juf, enzovoorts werden aangeboden. Deze diensten zijn echter zo oud als mathusalem want 100 jaar geleden deden bedrijven dat ook al[1]. Ook toen wist men al dat naast differentiatie in werving een werkgever beter wordt van gezonde, productieve medewerkers. Ook in de afgelopen 20 jaar zijn er diverse bedrijfsgezondheids-programmas geboren. En weer gestorven.
Anno 2021 hebben we te maken met een paar andere maatschappelijke ontwikkelingen erbij en is die gezondheid – privé en zakelijk – het aller belangrijkste punt op elke agenda. Eigenlijk wel raar, het lijkt wel een soort ‘vergeten groente’. Ineens gaat alles over gezondheid. En dat terwijl het van alle tijden en culturen is dat mensen elkaar ‘een goede gezondheid’ wensen. Wetende dat als dat op orde is je verder wel tegen een stootje kunt. Veerkracht en ‘omgaan met omstandigheden’ winnen als begrippen de laatste tijd enorm terrein. En terecht zul je wellicht denken.
Onder het motto ‘mens sana in corpore sano’ willen we onze medewerkers stimuleren om aan hun gezondheid en hun conditie te werken. Daarbij hoeven we ook weer niet zo ver door te schieten als in de -typisch- Amerikaanse cultuur door Omega 3 tabletten te gaan vertrekken als ‘fringe benefits’. Een app die ervoor zorgt dat -behoudens calamiteiten- medewerkers tussen bepaalde tijdstippen niet meer zakelijk aangesproken kunnen worden zou misschien een moderner en een meer passend alternatief zijn; stress-verlagend en productiviteitsverhogend.
Dat er de komende jaren veel nadruk ligt op gezondheids-programma’s door alle lagen van de bevolking en alle organisaties en instellingen heen zal niemand verbazen. Dat er hele nieuwe ideeën en oplossingen ontstaan zal ook niet verbazen. Dat er zich toenaderingen en verbanden ontwikkelen in de vorm van privé-publieke samenwerkingen (tussen gemeenten en bedrijfsleven bijvoorbeeld) lijkt dan ook oude wijn in nieuwe zakken. Echter deze vorm van samenwerkingen kunnen anders wel (deels) de sleutel zijn en oplossingen vormen voor een aantal stevige maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan denken wij, zoals uitval door depressiviteit. En laten we vooral ook weer wat vergeten groenten op de nieuwe menukaart presenteren; het kan wel op al is het lekker!
De auteur is mede-oprichter van Sport Vitality BV* en de fysieke ontmoetingsplaats Sports Vitality HUB te Breda
*Sports Vitality BV is een spiksplinternieuw commercieel project-, advies- en netwerk-organisatie dat creatieve oplossingen realiseert op gebied van Sport en Vitaliteit, maatschappelijke en bedrijfsmatige uitdagingen.
[1] https://www.tijd.be/ondernemen/013/werknemers-in-de-watten-leggen/6147529.html