Zwemmen in een voormalige gasfabriek
17 augustus 2022 
in Sport

Zwemmen in een voormalige gasfabriek

Als voormalig projectmanager accommodatiezaken van de KNZB heb ik veel zwembaden voorbij zien komen. Oude zwembaden die gerenoveerd moesten worden, omdat ze niet meer voldeden aan deze tijd, maar ook nieuwe tekeningen van hypermoderne zwembaden met alle nieuwe technische snufjes en functionaliteiten. 1 ding is zeker een zwembad kost altijd geld vooral de komende winter als de gasprijs zo blijft stijgen. Ook hiervoor zijn weer diverse technische mogelijkheden voor om dit in de toekomst op te lossen. 
Wat mij wel altijd is bijgebleven is dat er voor 98% altijd wordt gekozen voor nieuwbouw en dat er dan ook weer traditioneel gebouwd gaat worden. Natuurlijk springen er mooie nieuwe projecten uit, maar soms verlang je naar een stuk nostalgie. Denk eens aan je eigen zwembad waar je diploma A hebt gehaald. Voor de 1 een hel voor de ander een waar zwemparadijs. 

Nostalgie
Zwemmen is nog altijd veruit de meest beoefende sport in Nederland, is goed voor de mentale en fysieke gezondheid, essentieel voor de veiligheid van kinderen en volwassenen in het waterrijke Nederland en internationaal gezien een van de meest succesvolle takken van topsport waarmee Nederland zich al jaren lang profileert.

In 1912 wordt het nieuwe Zuiderbad aan de Hobbemakade geopend, in het gebouw van de voormalige rijwielschool Velox. Het zwembad is een initiatief van een aantal artsen, die vinden dat Amsterdam te weinig hygiënische voorzieningen heeft. Bezoekers kunnen er, naast zwemmen, namelijk ook een douche of bad nemen. Het wordt zelfs aangemoedigd dit te doen, voor zich te wijden aan de lichaamsbeweging in het zwembad. Terwijl het Zuiderbad nu vaak geroemd wordt om zijn kleinschalige, nostalgische sfeer, was het ten tijde van de opening een van de grootste zwembaden in Europa. Pronkstuk in het opvallende interieur was en is de fraai betegelde fontein met het stadswapen van Amsterdam.

Modern zwembad van nu in een nostlagisch gebouw van vroeger
Het Zuiderbad heeft nog steeds de uitstraling van vroeger, maar is natuurlijk door de jaren heen gemoderniseerd. Natuurlijk voldoet het aan de eisen van nu om er veilig te leren zwemmen, sporten of baantjes te trekken, maar waarom zien we dit niet in meer nostalgische gebouwen en moeten we altijd alles platgooien en er iets nieuws voor wegzetten. Een voorbeeld staat bijvoorbeeld in Hamburg (Duitsland). In de onder monumentenzorg staande fabriekshal van de voormalige gasfabriek bieden bijzonder ruime en lichte kamers uitnodigende mogelijkheden voor pure beweging en ontspanning. Ervaar een holistisch welzijns- en fitnessprogramma in een ontspannen sfeer in de sportschool Holmes Place in Hamburg Altona. In onze premium club heb je niet alleen toegang tot functionele training, krachttraining en talrijke groepslessen. Je kunt ook gebruik maken van het sportzwembad en de ruime wellnessruimte om even te ontsnappen aan het leven van alledag.

Gemeenten van Nederland: "Droom, denk af en toe anders, kijk om je heen en ga het doen"

Meer weten over (innovatieve) sportaccommadaties van de toekomst of eens samen sparren? We leggen graag verbindingen met ons netwerk: 

Contact: info@sportsvitalityhub.com

 


bronnen: 

hart.amsterdam
KNZB.nl

Over de schrijver
Connector I Community Builder I Blogger I Podcaster I Speaker I Investor I Vitaliteitsmakelaar® Talks about #sports, #vitality, #innovation, #communities, and #entrepreneurship
Reactie plaatsen